"De sa åt mig att döda haren"

Vet du vem du ska ringa om du hittar ett skadat djur? Ville Högström från Uppsala hittade en skadad hare och ringde polisen. Då blev han utskälld. Några samtal senare blev han tillsagd att själv döda djuret.

Ville Högström hittade en hjälplös hare på gården.

Ville Högström hittade en hjälplös hare på gården.

Foto: Staffan Claesson

Djur2012-02-27 09:02

Artonårige Ville Högström var ute och gick med sin systers hundar i Sala Backar när han såg den skadade haren ligga sprattlande på marken.
- Det var inget blod men jag såg att haren hade ont och plågades.

Han bestämde sig för att ringa larmcentralen, då hamnade han hos en polis som skällde ut honom för att ha ringt fel. Enligt Ville Högström blev polismannen förbannad och sa ”du måste lära dig att ringa rätt nummer”. Sedan hänvisade han honom till 118 100. Till sist blev Ville Högström vidareslussad till organisationen Djurens Vänner, som visade sig ha stängt alla dagar förutom söndagar. Dessutom ägnar sig organisationen bara åt husdjur.
- Jag hamnade på ruta ett igen. Polisen gav mig ingen hjälp.

Nästa samtal ledde honom till KFV (Katastrofhjälp Fåglar och Vilt) som uppmanade Ville Högström att själv ta död på djuret. Via telefon blev han instruerad att lyfta haren i benen och slå ett hårt slag över huvudet. Han blev också tillsagd att inte lämna platsen innan haren var omhändertagen. Men 18-åringen kunde inte förmå sig att döda djuret. Efter en timmes väntan ute i kylan fick Ville Högström äntligen tag i en viltvårdare som kom och avlivade haren. I efterhand känner han sig besviken på polisen.
- Det kändes taskigt. Jag tog ju mitt ansvar och då borde de också göra det, säger han.

Det är vanligt att polisen får samtal om skadade djur och det är poliskårens ansvar att hjälpa allmänheten att ta hand om viltdjur och tamdjur. Vid nödfall ska polisen skicka ut en patrull och har de inte tid ska de ringa en jägare eller viltrehabiliterare som tar hand om djuret.
- Det är klart att vi har ansvar att hjälpa allmänheten när något sådant händer. Det är beklagligt att det ska bli så här, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

På Viltjouren jobbar Ewa Kierkegaard, viltrehabiliterare som tar hand om vilda fåglar, igelkottar, ekorrar och harar. Hon tror att anledningen till många missförstånd är polisens bristande engagemang.
- Polisen bryr sig inte om mellanvilt. Ring hellre en rehabiliterare, då får du bra råd, säger hon.

Men om man hittar en skadad hund eller katt, var ska man vända sig då?
- Egentligen är det polisens sak, men det händer att polisen skickar övergivna tamdjur till oss. Just nu har vi en papegoja, en chinchilla och en undulat på vår anläggning. Det är sorgligt att se hur många tamdjur som slängs ut på gatan, säger Ewa Kierkegaard.

Skadade djur

Vart vänder man sig?

- Om du hittar ett skadat djur kan du ringa polisen. Om situationen är akut ring 112, annars ring 114 14.

- Om du hittar ett skadat husdjur måste du ringa polisen, så att ägaren får informationen. Är det ett viltdjur kan du välja att ringa polisen eller någon som är behörig att ta hand om vilda djur.

- Djur som är för skadade för att släppas ut i naturen ska avlivas av en viltvårdare. Kommunen kan hjälpa dig med kontaktuppgifter.

- Om djuret kan rehabiliteras kan du kontakta en godkänd viltrehabiliterare som tar hand om djuret. En lista över godkända rehabiliterare finns på Naturvårdsverkets hemsida. KFV:s viltrehabiliterare i Enköping nås på nummer: 0707-74 70 70

- Man bör inte förfölja eller spåra ett skadat djur själv. Det är förbjudet att själv ta hand om ett skadat djur i mer än 48 timmar.

- Om du själv avlivar ett vilt djur som inte får jagas, anmäl det till polisen.

- Mata inte ett skadat djur, det kan göra att skadorna blir värre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!