Därför kan hunden bli farlig

En arg hund är en farlig hund, anser många. Men ilska kan alla hundar visa, menar Kerstin Malm, filosofie doktor i etologi.- Det finns en väldigt liten acceptans för aggressivitet hos hundar.

Foto: Scanpix

Djur2011-11-21 08:51

Att en hund blir arg är en sak. Att den dessutom blir farlig är en annan. Alla hundraser kan bli aggressiva, men det är skillnad på om en tvåkilos chihuahua eller en schäfer på nära 30 kilo blir det. Även om bägge kan orsaka skada. Oavsett vilken hund det handlar om, bör man försöka förebygga att så sker.

Kerstin Malm är etolog och har specialiserat sig på hundars beteende. Hon förklarar att det finns en rad faktorer som har betydelse för om en hund blir farlig eller inte. Inte minst kan syftet med vårt hundägande ha stor betydelse. Till exempel finns det dem som väljer en hund på grund av dess utpräglade vaktinstinkt och storlek.
- Anledningen till att man skaffar en sådan hund kan vara rädsla eller ett sätt att få pondus - att man blir någon att räkna med. Det är inte alls lyckat, säger Kerstin Malm.

Genom avel går det att få fram hundraser som lättare blir aggressiva. Men den absolut vanligaste orsaken är ändå hur vi uppfostrar våra hundar. Enligt Kerstin Malm är det vetenskapligt bevisat att hårdhänta metoder oftare ger problembeteende hos hundar.
- Sedan finns hundar som trots en omild uppfostran ändå inte visar ett aggressivt beteende.
Hon påpekar att slutresultatet alltid är en kombination av många olika saker. Hit hör genuppsättning, i viss mån kön - hanhundar har en tendens att vara aggressivare än tikar - tidigare erfarenheter och så vidare.

Olika saker kan trigga igång en hund. En tik kan hugga den som kommer för nära hennes valpar och många hundar morrar och varnar när de känner sig trängda och rädda. Vanligt är också att hundar som är sjuka, skadade eller har smärtor visar ett aggressivt beteende.
- Den kopplingen är ju vederlagd sedan många år. Samtidigt är det slående hur svårt det är att se detta. Hundar är otroliga på att inte visa sin smärta eller sjukdom, säger Kerstin Malm och tillägger att en hund som plötsligt blir aggressiv bör genomgå en grundlig hälsoundersökning.

En hund som är aggressiv går nästan alltid att "bota", men i de flesta fall krävs engagemang, tid och pengar. Något som inte alla är beredda att lägga ned på sin hund.
- Vi har också fått fler hundar i samhället och i och med det fler ägare som inte riktigt har koll på sina hundar. Det är en utveckling som inte är bra, menar Kerstin Malm.
- Det drabbar alla - hundarna framför allt.

FAKTA

Boktips
Kerstin Malm har nyligen kommit ut med boken Farliga hundar - Om hundars utsatthet och rättslösa ägare (Tanke i Tryck). Boken belyser bland annat hur viktigt det är att kunna se mer objektivt på hundars aggressivitet. Inte minst för att kunna bedöma om en hund är farlig och vad vi då bör sätta in för åtgärder. (TT Spektra)


Riskanalys - Varför kan hundar bli farliga
1. Hundägandet: Vilket syfte har man med sin hund? Ansvarskännande. Kunskap. Engagemang.
2. Hundens liv och erfarenheter: Tillit/rädsla för människor. Utsatt för hårdhänt uppfostran, våld och skrämmande händelser. Ensamhet. Sjukdom och/eller smärta.
3. Genetiska karaktärer hos hunden: Storlek, vikt, muskelmassa, käkens konstruktion. Rasspecifika egenskaper. Inavelseffekter. Kön (hanhundar är oftare aggressiva än tikar).
4. Zonförsvarsberedskap: Som till exempel vakt av matskålen eller valpar. Påverkan av hormoner. Tidigare bemötande i hundens zoner.
5. Människors beteende: Hundvana. Inställning till hunden. Förutsägbart eller impulsivt beteende. Hur kontakt tas. Lekar.
Källa: Farliga Hundar av Kerstin Malm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!