Chansen till ett nytt hundliv

Det är långt ifrån alla som har turen. Men tack vare bland andra Uppsalabon Gunilla Lind har i alla fall tre gatuhundar fått komma till ett tryggt hem i ett nytt land.

Gunilla Lind med sina hundar.

Gunilla Lind med sina hundar.

Foto: Hans E Ericson

Djur2010-08-17 10:08

Att Uppsalabon Gunilla Lind har vunnit sina adopterade hundars hjärtan står klart när hon sätter sig i gräset vid hemmet i Årsta för att kela med kvartetten. Ricky stryker sig tillgivet mot matte och Soraya ställer sig på bakbenen och ger henne en slick på näsan. Soraya och Ricky kom från Spanien för två respektive fyra år sedan och det senaste tillskottet Oreana kom från Rumänen i mars. Svenskfödda blandrastiken Maja har tagit till sig alla nya kamrater från utlandet.
– Jag vill ge hundarna en andra chans, förklarar hon medan hon hyschar på skällande Oreana, numera kallad Jonna, som fortfarande är ängslig för nya människor, särskilt barn och män.
– Egentligen är hon väldigt tillgiven. Hon är bara väldigt osäker när det kommer nya människor, förklarar Gunilla Lind.

Något som kanske inte är så konstigt med tanke på hennes förflutna. Den lilla tiken hittades ute på en lerig åker i den rumänska staden Cernavoda förra sommaren, skakandes av köld och med knappt någon päls kvar. Hon var en av få lyckligt lottade hundar i landet som fick en chans till hundhägnet som drivs av den ideella italienska organisationen Save the dogs med bidrag från svenska Hundhjälpen. När Gunilla Lind såg på Hundhjälpens hemsida att Oreana sökte ett hem var det de sorgsna ögonen som hon fastnade för.
– De var så lika lilla Sorayas ögon.

Även Rick, som nu verkar väldigt lugn och trygg, var enligt Gunilla Lind en rädd och osäker hund när han först kom till Sverige.
– Han var fruktansvärt rädd för ansikten. Det tog tre år innan jag fick den första slicken på näsan, men det kunde jag ha betalat en miljon för, säger hon och skrattar.

I maj i år påbörjades en massavlivning av de lösspringande hundarna i Cernavoda. Med stålsnaror fångades hundarna in och kastades upp på bilflaken.
– Efter några dagar i trånga burar ger man en injektion, som har en förlamande effekt, direkt in i lungorna så att de kvävs, säger Linda West, ordförande för Hundhjälpen, som har sett mycket grymheter under sina besök i städerna Cernavoda och Medgidia där organisationen verkar.

Tack vare massiv kritik från främst internationella djurskyddsorganisationer har avlivningarna tillfälligt upphört. Linda West förstår varför det är i just dessa delar av Rumänien som hundarna behandlas värst. Det är också den fattigaste delen för människorna att bo i.
– Men fattigdom bör inte likställas med elakhet. Det finns många fattiga länder där man hyser respekt för livet i alla dess former ändå, säger hon.
Ofta hittas påkörda hundar döende och skadade längs vägarna.
– De ligger där dag efter dag med brutna ben och ingen har barmhärtighet att ens ringa efter hjälp.

Även ”vakthundar”, fastkedjade i ett halvmeter långt koppel är en vanlig syn.
– Där sitter de i sin kedja från att de är två, tre månader tills de dör. Och halsbandet växer in i halsarna på dem.
Också hundar som folk har tänt eld på eller hällt flytande tjära över hör till vanligheterna. Det som förvånar Linda West är att hundarna ändå är så tillgivna mot människor.
– Våra hundar som är med i adoptionsprogrammen är inga problemhundar. Men de har ett stort problem. De har inga hem.

Trots att Svenska Kennelklubben och en del veterinärer avråder folk från att adoptera hundar från utlandet på grund av risken att få in nya sjukdomar till Sverige har Gunilla Lind aldrig ångrat sig eller varit orolig för att adoptera en hund genom en hjälporganisation.
– De som jag har adopterat igenom är väldigt seriösa, där vaccineras och undersöks alla hundarna.
Men att adoptera en hund kräver både tålamod och insikt.
– Man måste ha i beredskap att man kanske får hem en hund som har mycket otäckt i bagaget. Man måste ha tålamod. Och så är det bra att ha hundvana så att man kan läsa av hunden.

Gunilla Lind tycker att hennes adopterade hundar visar uppskattning varje dag för det nya liv de har fått och är än mer tillgivna än vad en svenskuppfödd hund vanligtvis är.
– Det är häftigt att se hur förtroendet växer fram mer och mer för varje dag.

Här får hundar hjälp

Den ideella föreningen Hundhjälpen grundades 2004 och är aktiv i de rumänska städerna Cernavoda och Medgidia. Tack vare en kastrationskampanj, organiserad av den italienska organisationen Save the dogs, har hundbeståndet på gatorna gått ner med 90 procent enligt Hundhjälpen.

Hittills har omkring 700 rumänska gatuhundar fått svenska hem och ytterligare 13 000 har kastrerats och fått vård. Även katter, hästar och åsnor som far illa får hjälp.

Andra föreningar som hjälper hundar som far illa är: ADA, www.ada-hundar.org, samt Hundrondellen, www.hundrondellen.se.

Att adoptera en hund kostar mellan 2 500 och 5 000 kronor, pengar som bland annat går till flygresa, id-märkning, vaccinering och pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!