Bortskämda husdjur

Aldrig någonsin har vi skämt bort våra hundar som vi gör i dag. En må-bradag med massage och spa, små sjömanskostymer i "ditt barns" garderob och födelsedagsfirande med köttårta. Inget är omöjligt i husdjurens guldålder.

Foto:

Djur2010-04-26 09:00

I dag har hundägare tusen sätt att visa sin kärlek på. Omvårdnad, promenader och träning tycks inte räcka.
På en nätbutik för "modemedvetna hundägare" säljs små hundsängar med svandunsklädd sänghimmel, klänningar och kjolar, skjortor, tassduk i mikrofiber, hundscarfar och mycket annat. En japansk kimono i azurblått marknadsförs för att att passa små "kaxiga killar".


Ett annat sätt att visa sin snällhet på är påkostade behandlingar. På nätet flödar tipsen om hur du skapar en må bra-dag för din hund med klassisk musik, massage och spaoljor. Och över allt i Sverige poppar det upp nya hundkaféer med specialbakade kakverk för de små liven.
Vad är det frågan om egentligen?
- Det har skett ett förmänskligande av husdjuren. Särskilt hundens status i samhället har ökat. Det är bra. Men det sker inte alltid på hundens villkor, säger Jack Russelägaren och författaren Charlotte Hage.


Hon har skrivit boken På hundens villkor - hundar är inte människor och menar att vi utnyttjar hundarna för våra egna syften. Hunden har blivit en statussymbol och förlängning av vår identitet. Det märks framför allt på att det går mode i olika hundraser. Olika dvärghundsraser som chihuahua och nakenhundar är omåttligt populära. Inte för att det är en trevlig hund, utan för att vi vill apa efter kändisarna.
Charlotte Hage är motståndare till allt vad designkläder, spabehandlingar och hundkaféer heter och tycker att hundar berövats möjligheterna att vara hund på hundens villkor.


En tydlig trend är att hundar förvandlats till barn, familjemedlemmar och kompisar. Vi säger "kom till mamma, kom till pappa". Det finns till och med särskilda hundvagnar som vi kan dra hundarna i, schampo som doftar av jordgubb och hundhoroskop. Det anordnas födelsedagskalas, hundarna får sova i våra sängar och sitta med vid matbordet. När vi inte klarar av hundens beteende, skickar vi dem till en hundpsykolog.
En del unga par använder hundar att träna på innan de skaffar barn. Hundar kan också fungera som en surrogatbebis om man inte vill eller kan få egna barn och när paret separerar är det dags för delad vårdnad enligt "varannan vecka-principen".


I USA är hundprylar den sjunde största säljartikeln, större än godis. Där finns företag som arrangerar hundbröllop och hundbegravningar. Brasilien har en egen plastkirurgisk mottagning och ett läkemedelsföretag har tagit fram ett antidepressivt piller för hundar som lider av separationsångest.
Också gnagare, katter och hästar har dragits in i en "skäm bort mig-karusell". Det finns kläder till små marsvin och en uppsjö av godis och leksaker för råttor och katter. Hästar behandlas som porslinsdockor, får stå med täcke, lindade ben och utfodras med specialmat. När det kommer till handskandet med hästar ser Charlotte Hage också många likheter med hundars uppfostran.
- Jag är själv hästägare och ser hästägare som är rädda för att säga åt sin häst eller som tror att hästen blir ledsen om de sätter gränser. De förstår inte att människan måste vara tydlig och bestämd för att kunna sätta sig i respekt och att det kan uppstå livsfarliga situationer med en häst som beter sig som den vill, säger hon.


Att husdjuren numera står närmare människan rent känslomässigt är nytt. Men att djuren förmänskligats är en urgammal företeelse, menar idéhistorikern Karin Dirke, som forskat om svensk djurskyddsrörelse och antropomorfism, det vill säga förmänskligandet av djur.
- Under antiken använde man djur som exempel i berättelser. Djuren har fått representera mänskliga egenskaper ända in i modern tid, se bara på Kalle Anka, säger hon.
Synen på djur förändrades radikalt på 1800-talet. Djuren, utklädda till människor, placerades i fabler och användes som moraliska föredömen. I djurskyddspropaganda var budskapet "Se, djuren är precis som vi".
- Under 1900-talet har människor och djur närmat sig varandra. Men fortfarande är maktförhållandet tydligt. Det vi ser i dag är ett maktutövande där vi bestämmer vad vi gör med djuren. När vi väljer kläder till hunden sker det på våra villkor. Vi vet inte om hunden vill detta, men det tycks inte spela någon roll, säger Karin Dirke.

Men så länge djuren inte lider, finns det anledning att vara negativ till den här utvecklingen?
- Det är jättebra att ge sin hund massage. Men om man badar samma hund med jordgubbschampoo har man har man gjort djuret orätt och bara tillfredsställt sitt eget ego, säger Charlotte Hage.
Hon tycker att alla som skaffar husdjur är skyldiga att sätta sig in i hur djuret fungerar. En hund, marsvin eller katt bör behandlas så att det stämmer med djurets behov och inte människans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!