Bomba bytte sand mot snö

Allergi brukar betyda att man tvingas avstå ifrån pälsdjur. För Alexandra Papp från Uppsala blev det tvärtom. Allergier i familjen gjorde att hon fick sin egen häst som hon importerade från Gran Canaria.

Foto: Hans E Ericson

Djur2013-03-04 12:07

15-åriga Alexandra Papp har tillbringat alla somrar och lov utomlands. Hennes storasyster och pappa är allergiska. Av läkare fick familjen veta att antingen behöver dottern äta mediciner redan som liten eller så måste familjen se till att ta henne ifrån vårt kärva klimat. I stället för medicinering valde de att tillbringa all ledig tid på Gran Canaria.

Där började Alexandra på ridskola och en dag fick hon rida en ny häst. Det var Bomba av den spanska rasen PRE (se faktaruta). Alexandra fick känslor för honom direkt medan andra tyckte han var hopplös.
– Han kallades för crazy Bomba. Men jag förstod honom och att det fanns en orsak till varför han betedde sig som han gjorde. Han är en känslig häst och full av energi, säger Alexandra Papp och stryker honom över huvudet.

Innan han kom till ridskolan var han kapplöpningshäst. Men han hade varken fysiska förutsättningar eller lust för löpning i full fart. För det fick han utstå mycket slag och stryk. Fast på ridskolan trivdes han inte heller. Han gillade inte att ha en massa folk omkring sig. Ännu en gång fick han utstå samma aggressiva hantering.
– Till sist fick han bara stå i boxen och blev alldeles vit, smutsig och nerbajsad av duvorna, berättar Alexandra.

I påskas var han till salu. Självklart ville Alexandra köpa Bomba men det ville inte hennes föräldrar.
– Vi sa nej, nej, nej. Dels tyckte vi ansvaret var för stort, dels var vi oroliga för att hästen kanske var sjuk i huvudet. I stället kom vi kom fram till att Alexandra kunde få köpa en häst när hon blev 18 år, säger mamma, Marianna Papp.
Men sista dagen innan de skulle åka hem gav föräldrarna med sig.
– Vi förstod att det inte bara var en häst som hon ville ha, utan det var just Bomba. Samtidigt visste vi att han for illa där nere och vi lät oss övertalas, säger Marianna Papp.

Efter två veterinärbesiktningar konstaterades att han var frisk och familjen slog till. Sen följde en massa byråkratiskt krångel men det största kruxet var hur de skulle få hem honom från Gran Canaria. De valde flyg för att slippa en 28 timmars båtresa i lastfartyg till spanska fastlandet. Men även flygresan skulle bli fylld av strapatser. Först blev den uppskjuten i två dagar, flygbolaget hade glömt att beställa en box till hästen. Sen när de väl kom iväg blev det en extra mellanlandning på Teneriffa med omlastning.

Vid nästa mellanlandning som var Madrid fick Alexandra och Marianna sitta inlåsta i en transithall i fyra timmar utan kontakt med hästen. När de skulle lasta på honom upptäckte de att transportboxen var trasig. Efter mycket om och men landade de i Frankfurt. Där blev de upphämtade av Alexandras pappa.
– Det var ofattbart skönt. Vi började resa på fredagen och var hemma på söndagen. Det var ett äventyr, säger Marianna Papp.
Sammanlagt fick de betala cirka 50 000 kronor för Bomba. I den summan ingick hemtransporten som kostade runt 25 000 kronor, medan ridskolan skulle ha drygt 12 000 kronor för hästen.

Första gången de släppte ut Bomba i en hage förstod han ingenting. I Spanien går hästar inte ute i hagar och betar. Den enda utevistelse som han hade upplevt var en liten rasthage med sand i. Efter att ha stått blickstilla en stund började ha rusa fram och tillbaka i hagen. Nu har han bott i Uppsala i drygt ett halvår.
– Han har blivit en helt annan häst sen han kom hit. Jag tränar lydnad med honom från marken och bygger upp hans tillit för människor. Jag är den enda som rider honom, säger Alexandra Papp.

Han är en enmanshäst. Och lite kaxig är han fortfarande.
– Nu är vi mest nöjda och stolta. Det känns som om vi räddat hans liv, säger Marianna Papp.

Fakta

Pura Raza Española

Bomba eller Artemi II, som är hans riktiga namn, är en spansk häst av rasen PRE (pura raza española). Det är en ras som avlats fram genom ett urval av lämpliga individer allt för att skapa den perfekta hästen. Projektet startades år 1567 av kung Felipe II av Spanien. Krigen var över och kungahuset och adel behövde hästar för förströelse. Den spanska hästen skulle vara atletiskt byggd med runda former, kraftig hals, böljande man och svans samt vara användbar för exempelvis torneringar och tjurfäktningar. För att klara detta krävdes en sansad, modig och samarbetsvillig häst.

Källa: Svenska förbundet för spanska hästen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!