Alla hundar ska ID-märkas
Alla hundar ska enligt lag ID- märkas och registreras, en valp ska märkas innan den är fyra månader. För katters del är registrering något som ägaren gör frivilligt.
För hundar finns ett centralt register hos jordbruksverket. Hos SKK, Svenska kennelklubben, finns ett frivilligt ägarregister där man kan söka ägare till upphittade hundar och katter.
Du kan välja på en tatuering eller en chip-märkning. Från 2009 får bara veterinärer utföra tatueringar. Både veterinärer och utbildade id-märkare kan utföra id-märkning med microchip.
Chipmärkning går till så att man injicerar ett mikrochip under huden i nacken. För att se numret behövs en avläsare som finns hos bland andra tull, polis och veterinär. De flesta djur tatueras i vänster öra, ibland också i ljumsken.
Märkning med microchiop är den vanligaste ID-märkningen för hundar. Både hundar och katter kan microchiopmärkas från sex veckors ålder och håller livet ut. Vilken metod som är den bästa beror på flera faktorer. En tatuering är lätt att se men kan med tiden bleka och bli svår att tyda. Om man bor på landet ska man tänka på att det kan vara långt till närmsta chipläsare och då kan det vara bättre att tatuera djuret. Ett chipnummer är å andra sidan lätt att läsa av och det är sällan det slutar fungera. Men man kan inte se på ett djur att det är chipmärkt.
För resor utomlands är det dock bättre att chipsmärka. Från och med 2011 måste nämligen alla hundar och katter som ska resa inom EU vara chipmärkta.
Hittar du en bortsprungen katt eller hund ska du titta efter en tatuering i vänster öra. Finns inte det kan du kontakta polis, veterinär eller djurhem som kan läsa av om djuret är chipmärkt. Finns ingen märkning kan du kontakta polisen, som tar emot efterlysning av bortsprungna dur. Du kan också sätta upp lappar i området där du bor eller söka på olika webbplatser för saknade djur, exempelvis Jägareförbundets Hundjouren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!