Ditt hår är dött

I reklamen möts vi av tipsen och produkterna som ska göra vårt hår livskraftigt och glänsande. Men visste du att håret faktiskt består av helt död vävnad? Trots det påverkas våra hårtestar av hur vi mår och var vi bor.

21 december 2009 09:01
Vår kalufs består till största delen av det trådformade proteinet keratin och växer ur celler i hårsäcken, vilket innebär att hela den synliga delen av hårstrået är dött.
- Håret är fullkomligt död vävnad. Många hårvårdsprodukter säger att de bygger upp håret igen, men vad de gör är att lägga en hinna runt hårstrået, säger Anders Strand, överläkare vid hudkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men även om det inte finns levande celler i håret påverkas kvaliteten både av sådant som händer inuti och utanpå kroppen. Vilket klimat vi bor i är en avgörande faktor för hur håret mår. Är det fuktigt i luften tar håret åt sig fukten blir starkare och får bättre volym.
- Värst för håret är det när det är riktigt kallt, då blir det torrt och känsligt. Så det bästa en svensk kan göra för sitt hår är att flytta till Kanarieöarna eller Karibien! säger Anders Strand.

Hur vi mår överlag har också betydelse för håret, men man får inte finare hår för att man äter bättre eller tränar. Däremot är rökning dåligt för håret eftersom blodcirkulationen i hårbottnen blir sämre. Sämst för håret är stress, som faktiskt är en av de vanligaste orsakerna till tillfälligt håravfall.
Men det allra största hårproblemet, ärftligt håravfall, är inget vi kan påverka om vi drabbas av.
- Den som vill ha bra hår ska välja sina föräldrar väl, säger Anders Strand.

Både män och kvinnor drabbas av det ärftliga håravfallet, men för kvinnor handlar det oftast om att håret tunnas ut. Få kvinnor blir flintskalliga på det sättet som män kan bli.
En vanlig missuppfattning är att man tappar mer hår om man hanterar det vårdslöst, men oavsett hur tunnhårig man är kan man inte påverka hur mycket hår man tappar annat än med vissa läkemedel.
- Många är nästan rädda för att röra vid håret för att de tror att mer ska trilla av. Men att färga, permanenta eller kamma - inget av det påverkar hur mycket hår man tappar. När det gäller att borsta håret kan det till och med delvis vara tvärtom, genom att borsta bort hårstråna som sluta växa kan man lämna plats för nya strån, säger Anders Strand.
FAKTA

Därför...
... har vissa rakt och andra lockigt hår
Hårstråets form beror på hårsäckens utseende. Det finns spikraka, böjda och korkskruvsformade hårsäckar.
...får man grått hår när man blir äldre
Pigmentet i hårstråna försvinner med tiden och den tidigare hårfärgen försvinner gradvis. Hår helt utan pigment är vitt.
...blir vissa tunnhåriga med åldern
Hårsäckarna krymper på grund av manliga könshormon och känslighet i hårrötterna, om man drabbas eller inte är ärftligt.
...får gravida tjockare hår
Under graviditeten hamnar fler hårstrån än normalt i tillväxtfas och håret blir tjockare. När håret efter förlossningen återgår till sin vanliga balans tappar man ofta mycket hår.
...tappar man hår tillfälligt ibland
När man varit allvarligt sjuk, väldigt stressad eller upplevt ett trauma chockas kroppen och konsekvensen kan bli fläckvis håravfall. Oftast växer håret tillbaka när man mår bättre igen.

Källa: Nationalencyklopedin

Hårresande fakta
+ De flesta har mellan 100 000 och 150 000 hårstrån på huvudet.
+ Av dem är mellan 80 och 85 procent i tillväxtfas, några få procent är i en mellanfas och 15 procent är i en vilofas.
+ Vi tappar i normala fall mellan 100 och 150 hårstrån om dagen.
+ Det finns läkemedel mot ärftligt håravfall, men de funkar i allmänhet bara upp till 40 års ålder ungefär.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Hallonsten/TT Spektra