Gruppboende nekades bord på restaurang

Personer med funktionshjälpmedel nekades att boka bord på en Östhammarsrestaurang i samband med en spelning. Krögaren försvarar beslutet.

Linda Åhlund och Ana Nilsson anser att Östhammarsrestaurangens ägaren diskriminerat Abborrens gruppboende, genom att neka dem att boka bord i samband med den spelning som skulle ha hållits på fredagen.  Spelningen har nu flyttats.

Linda Åhlund och Ana Nilsson anser att Östhammarsrestaurangens ägaren diskriminerat Abborrens gruppboende, genom att neka dem att boka bord i samband med den spelning som skulle ha hållits på fredagen. Spelningen har nu flyttats.

Foto: Josef Nylén

Diskriminering2018-09-13 20:00

På fredag skulle de lokala artisterna Tindra Line (Tindra Nilsson) och Staffan Eson spela på Restaurang Glenn Miller i Östhammar. Till spelningen hade åtta personer från gruppboendet Abborren tänkt komma och personalen ringde några dagar i förväg för att boka bord. Men när restaurangägaren förstod vilken grupp bokningen gällde nekades sällskapet plats.

En av föräldrarna, Linda Åhlund, blev upprörd och skrev på Facebook om händelsen.

– Jag reagerade för jag anser att det är diskriminering.

Linda Åhlunds inlägg har fått många delningar och instämmande kommentarer. Eva Ahlinder som driver restaurangen säger till UNT att hon absolut inte vill diskriminera någon. Att gruppboendet nekades bord beror enligt henne på att det skulle ha blivit för trångt.

– Det handlar om arbetsmiljö och om tillgänglighet. Jag kan inte ta emot en permobil, en rullstol och en rollator.

Eva Ahlinder säger att det finns relativt få sittplatser och när man tagit bort bord för scen och musikernas plats blir det ännu färre.

– Jag kan inte avvara platser åt dem när det är så tätt, och det finns också brandbestämmelser som styr min verksamhet. Jag måste dessutom säkerställa att personalen kan röra sig mellan borden.

Linda Åhlund köper inte resonemanget.

– Glenn Miller har avvisat dem och sagt att det inte går på grund av tillgänglighet och risk att inte kunna komma ut vid brand. Men två av dem som det här handlar om kan gå och sitta i vanliga stolar. Och i det tredje fallet med en permobil finns lösningar, genom att man tar bort två stolar.

Sångerskan Tindra Lines storebror Rasmus Nilsson var en av dem från Abborrens gruppboende som tänkt se spelningen. När artisterna fick veta att Abborrens gruppboende nekats plats på Glenn Miller valde de att ställa in.

– Personerna på gruppbostaden är unga vuxna som precis som vem som helst vill gå ut och roa sig. Den fysiska miljön på restaurangen hindrar inte en rullstolsburen att ta sig in och vistas i lokalen, utan det är krögaren som anser att det inte passar, säger Ana Nilsson som är mamma till Tindra och Rasmus.

Artisterna kontaktade Svenska kyrkan i Östhammar och blev erbjudna att ha spelningen i församlingshemmet på fredagen, utan hyra. Konserten har efter det som inträffat fått namnet "Alla har en plats". Eva Ahlinder på Glenn Miller säger att hon är glad att det gick att hitta en ny, passande lokal för spelningen.

– Det här är också en plats för alla, men man måste kanske välja på vilket sätt man kan utnyttja lokalerna. Här får man inte rum med så många.

"Skäliga åtgärder" för tillgänglighet

En person med funktionsnedsättning har rätt att ställa krav på tillgänglighet inom bland annat restaurang, butik, utbildning, arbete och hälso- och sjukvård. Den som är ansvarig för en verksamhet är skyldig att genomföra "skäliga åtgärder" för att verksamheten ska vara tillgänglig och den som låter bli kan göra sig skyldig till diskriminering. Utgångspunkten för vad som är skäliga åtgärder är reglerat i lag och avgörs från fall till fall. Åtgärderna är tillräckliga om de leder till att en person med en funktionsnedsättning kommer i jämförbar situation med en person utan denna funktionsnedsättning. Hänsyn tas även till de ekonomiska och praktiska förutsättningarna hos verksamheten. Källa: Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!