Bostäder och cykelväg upprör boende

Mellan Kåbo och BMC vill Uppsalahem bygga 150 studentlägenheter. Flera boende i närområdet har dock överklagat planerna, och säger att kommunen inte lyssnat på deras invändningar under planeringsprocessen.

Thomas Haak och Maini Sorri Hongslo har överklagat detaljplanen för Uppsalahems studentbostäder.

Thomas Haak och Maini Sorri Hongslo har överklagat detaljplanen för Uppsalahems studentbostäder.

Foto: Jonas Tetzlaff

Detaljplaner2016-11-14 07:00

– Huset vi bor i byggdes för personer med astma och allergi. Under byggtiden kommer det att röras upp damm så att lägenheterna på den här sidan kan bli obeboeliga. Vart ska de som bor här ta vägen under byggtiden? frågar Maini Sorri Hongslo, en av de boende i Uppsalahems hus på Döbelnsgatan som överklagat detaljplanen till mark- och miljödomstolen.

Thomas Haak, som också skrivit under överklagandet, säger att det hus de bor i är det enda allergihuset i hela Uppsala län, och att man tagit allt för lite hänsyn till de boendes funktionshinder.

– De nya husen och den tilltänkta gång- och cykelvägen kommer att förändra förutsättningarna för allergihuset. När det byggdes var man väldigt noga med platsen så att de boende inte ska utsättas för allergener, säger han.

I sin överklagan har de också reagerat på den gång- och cykelväg som planeras mellan den befintliga bebyggelsen på Döbelnsgatan och de tillkommande husen enligt detaljplanen.

– Här kommer folk att rasta sina hundar och röka. Lägenheterna på den här sidan tar in luften direkt utan rening. Dessutom kan man se i dag att folk går åt andra hållet över fältet eftersom de flesta ska mot BMC, säger Thomas Haak.

”Huset är inte tekniskt byggt för att klara en så markant förändrad omgivningsmiljö så nära huset som framkommer i detaljplanen.” Och: ”Kvarteret bebos av yrkesarbetande människor som går upp tidigt för att arbeta och pensionärer som lägger sig tidigt. Att förlägga en gång- och cykelväg mellan kvarteret Haubitsen och de planerade studenthusen är mindre lämpligt med tanke på studenters sena vanor och att det inte är ovanligt att man festar på nationer även under vardagar”, skriver de bland annat i sitt överklagande.

– Det allvarligaste är att de inte alls lyssnat på våra synpunkter under planprocessen. Man hade kunnat lösa det här bättre med en dialog med oss, säger Maini Sorri Hongslo.

Lars-Gunnar Sjöö på Uppsalahem har ingen förståelse för de boendes invändningar.

– De har överklagat allt vi har gjort i området med samma argument hela tiden. Och de har förlorat varje gång. De kommer inte att ha framgång den här gången heller. Och då är det inte rätt att agera på det här sättet. Det är de som ska flytta in som får betala, också när det är våra egna hyresgäster som överklagar, säger han

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!