– Det var ju otroligt häftigt att se hur hashtaggen #metoo växte på sociala medier. På bara ett par dagar hade den vuxit sig hur stor som helst. Då såg jag att det skulle bli en demonstration i Stockholm och tänkte att den måste jag åka på. Jag ville ju ta kampen vidare, säger Sara Fälting.
Hon är Uppsalastudent och läser en fil kand i svenska och tar just nu en kurs i genusvetenskap. Trots att hon länge varit ideellt engagerad som ledare för lägerverksamhet har hon aldrig arrangerat en demonstration förut. För ett år sedan var hon på sin första demonstration någonsin. Innan var det läskigt och nervöst. Hon frågade sin partner, politiskt engagerad sedan länge, hur hon skulle göra. Väl där, tyckte hon är att det var ett jättehärligt och enkelt sätt att engagera sig på. Att det gav henne en känsla av att en människa kan göra skillnad.
Men egentligen var det när Donald Trump kom till makten i USA som Sara Fälting kände att hon ville protestera och agera på något sätt. Engagemanget för USA hade hon sedan hon som sjuttonåring var utbytesstudent i Colorado. Fortfarande har hon kontakt med sin extrafamilj där. Fast vid tiden för presidentvalet befann hon sig i Uppsala och beslöt att hon skulle göra något konstruktivt för Sverige istället. Metoo-kampanjens upprop blev perfekt.
– Men jag kom på att det kunde bli lite jobbigt att åka till Stockholm. Kanske vore det lättare att ordna en egen demonstration i Uppsala, säger Sara Fälting, som anmälde sig som frivillig när #metoo-arrangörerna undrade om det var flera städer än Stockholm som ville ordna demonstrationer.
Hon tar en klunk chokladkaffe, vi sitter på ett lugnt kafé och skrattar tillsammans åt hennes livs största felbedömning. Att ta tåget till Stockholm skulle ganska snart framstå som en härligt enkel syssla i jämförelse med att arrangera en demonstration i Uppsala.
Hon hade fyra dagar på sig.
– Tiden var alldeles för kort för alla praktiska saker som måste göras. Polistillstånd skulle sökas. Ljudanläggning fixas; jag ringde säkert till 20 personer innan jag fick napp och Musikverkstaden lånade ut en till oss. Den skulle hämtas och lämnas. Det behövdes volontärer. Bara att hålla uppe banderollen krävde fem personer. Det behövdes säkerhetsansvarigt folk. Talare skulle ordnas och det tog lång tid innan jag fick besked om vilka som ville ställa upp, berättar Sara.
När hon meddelade att SD-politikern Jessica Holmeberg inte skulle få tala – men väl gå med i demonstrationen – väcktes ont blod lite varstans. Då blev Sara Fältning offer för en hatstorm, via sms, mejl, telefon och kommentarer på sociala medier, i en omfattning som hon inte hade kunnat föreställa sig i förväg. Hon fick även ta emot hot om att demonstrationen skulle saboteras.
Sara slutade läsa allt, det fick andra ta hand om. Annars hade hon inte kunnat fortsätta förberedelserna som var jobbiga nog. Hundratals kommentarer togs bort från Facebooksgruppen och som ansiktet utåt svarade Sara Fälting på medias frågor.
– Sverigedemokraternas politik strider mot vår värdegrund, och det är ingen mänsklig rättighet att tala på en demonstration som arrangeras av en privatperson, säger Sara Fälting.
Innan hatstormen hade hon kommit överens med Stockholmarrangörerna om att demonstrationerna skulle vara icke partipolitiska och att icke cismän (cismän är män som föddes som män och som är nöjda med det) skulle ordna och tala på demonstrationen.
Det reagerade flera män negativt på. Angreppen var personliga och Sara blev kallad än det ena än det andra och falsk ryktesspridning var en metod för att försöka komma åt henne.
– Självklart var hatstormen jobbig att hantera. Jag har brutit ihop flera gånger av pressen, samtidigt som jag kände mig stressad av att hinna få ihop förberedelserna. Jag hann knappt äta eller gå på toa. Det är ironiskt, att när en ung kvinna tar plats och ordnar en demonstration om att unga kvinnor blir trakasserade så blir hon själv trakasserad, säger Sara Fälting, som till slut ändå lyckades arrangera demonstrationen 22 oktober på Stora torget i Uppsala för att fånga upp #metoo-kampanjen och verka för att den fortsätter.
Bakgrunden var att den amerikanska skådespelaren, Alyssa Milano, skrev en tweet en vecka tidigare och uppmanade människor som blivit sexuellt ofredade att skriva #metoo på sociala medier. Det var att öppna en dammlucka i jordgloben. Över hela världen svämmade vittnesmål in och hastaggen fick eget liv.
Till Stora torget kom cirka 700 demonstranter.
– Jag blev jättechockad av allt folk som samlades. En kvart efter starten fick jag mitt tal utskrivet, då föll den sista pusselbiten på plats och jag kunde andas ut, säger Sara Fälting.
Efter demonstrationen skrev Sara ett långt inlägg om hatstormen i Facebooksgruppen och fick massor av positiva reaktioner och så mycket pepp från folk som tyckte att hon varit modig och tuff.
– Jag blev överväldigad av all kärlek. Det har fått känna mig som en superhjälte med massor av civilkurage. Stundtals har jag fått hybris, men då har jag tänkt att jag förtjänar det efter allt hat. När man känner sig som en superhjälte kan man också bete sig som en, säger Sara Fälting.
Hon tycker att metoo-kampanjen är fantastiskt, att den har gett utsatta en chans att berätta utan att bli ifrågasatta och att många har lyssnat.
– Kampanjen kan förändra. I och med att många människor pratar med varandra om #metoo i sin vardag, blir det omöjligt att gå tillbaka till hur det var innan. Dörren är inslagen och folk uppmärksammar vad som pågår. En attitydförändring är redan på gång.
Hur vill du att #metoo ska fortsätta?
– Jag vill förstås att all berörda ska få upp ögonen för sitt eget beteende. Nästa steg är att männen agerar. Att de börjar prata med varandra om sexuella trakasserier och att de säger ifrån när de ser att någon blir illa behandlad. Det här är inte kvinnornas ansvar! Till nästan hundra procent är det män som är förövarna.
Sara Fälting tycker #metoo har varit ett uppvaknande att så otroligt många drabbats av sexuella övergrepp eller trakasserier. Att problemet tidigare var både osynligt och accepterat visar hur patriarkatet fungerar.
– Det är dags att alla blir feminister nu. Det är lösningen på problemet, säger hon.
Två dagar efter intervjun har hon startat Facebookgruppen: "Nybörjarfeminister". Allt för att göra feminismen tillgänglig och att reda ut de vanligaste missförstånden. Fast när vi skiljdes utanför kaféet längtade hon efter att chilla och ta det lugnt.