Så ska demokratin värnas i Enköping

Demokratikommittén har kommit fram med en rad förslag för att stärka demokratin i Enköping. Politikermöten på kvällstid och att de politiska partierna ges tillträde till skolorna är två.

Unga. Mer närvaro från politiker i skolorna efterlyses av demokratikommittén.

Unga. Mer närvaro från politiker i skolorna efterlyses av demokratikommittén.

Foto: JESSICA GOW / TT

Demokrati2018-01-26 17:00

Jessika Roswall (M) tycker att demokratikommittén, som hon har varit ordförande för, har gjort ett gott arbete.

– Jag är nöjd och stolt över den här gruppen. Alla har varit konstruktiva, haft intresse för demokratifrågor och velat komma med förslag, berättar hon.

De frågor där det har varit meningsskiljaktigheter har helt enkelt tagits bort från agendan för att effektivisera arbetet och nå fram till konkreta förslag med bred förankring.

När det gäller ung demokrati har man tittat på den nationella demokratiutredningens betänkande Låt fler forma framtiden. Där man konstaterar att unga har ett starkt politiskt intresse, men är underrepresenterade på den traditionella politiska scenen som i landets kommunfullmäktigeförsamlingar.

Det finns alarmerande uppgifter i undersökningen World Value survey från 2011, som att var fjärde svensk mellan 18 och 29 år tycker att det vore bra om vårt land styrdes av en "stark ledare" som inte behöver bry sig om riksdagen valresultat.

– Demokratiutredningens egna undersökningar visade inte lika skrämmande siffror, men tillräckligt skrämmande, säger Jessika Roswall.

För att bättre ta tillvara på ungas åsikter föreslår demokratikommittén att medborgardialoger bör hållas med barn och unga, att företrädare för partier och föreningar bjuds in till skolorna, att politikerluncher införs där politiker samtalar med unga under måltiderna samt att skolval införs i alla skolor.

– Vi tycker att fler än bara de i skolnämnderna borde visa sig i skolorna och inte bara vara i där på studiebesök, utan prata med ungdomarna, säger Roswall.

Inom Enköpings politiska organisation föreslås flera förändringar. Skolnämnden (med ansvar för grundskolan och förskolan) föreslås att slås ihop med utbildningsnämnden (med ansvar för gymnasiet, komvux, med mera).

Kommittén vill också byta namn på upplevelsenämnden till kultur-, turism- och fritidsnämnden för att tydliggöra vad nämnden ägnar sig åt för frågor. Centerpartiet tycker att namnbytet är svårmotiverat ur kostnadshänseende och har därför reserverat sig mot det.

Politikersammanträden bör i första hand läggas på kvällstid och ha förutbestämda sluttider, anser demokratikommittén. Möjligheterna att delta digitalt på mötena bör också utredas. Även medborgardialoger borde kunna ske mer digitalt, tycker Roswall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!