Här återvinns cykeln du dumpade

Vad händer med alla dumpade cyklar runt om i stadens cykelställ? Jo, en del hamnar på cykelloppis i Gottsunda.

Dalia Ghanipour Meresene var en av dem som fick en cykel med sig hem från cykelloppisen.

Dalia Ghanipour Meresene var en av dem som fick en cykel med sig hem från cykelloppisen.

Foto: Niklas Skeri

Cykling2019-09-08 17:35

På bilparkeringen håller ett par på och lirkar in en nyköpt, röd, dam-Crescent i bakluckan. En bit bort på Bröderna Berwalds väg hittar jag det jag söker. Här står begagnande cyklar i rad efter rad. Det är gamla skönheter, nya med massor av växlar, barncyklar, herrcyklar... Det här är nämligen Uppsala Returcykels cykelloppis och verkstad.

Cyklarna har företaget samlat ihop i samarbete med bostadsbolag och bostadsrättsföreningar som vill ta hand om cyklar som bara står och dräller i deras cykelställ. Efter en lång procedur där cyklarna först lappas och sedan rapporterats till polisen går de tillbaka till företaget om de ännu inte hämtats upp av sina ägare. Företaget kan sedan renovera och sälja dem.

– Nyss var det en tysk familj här som köpte sex cyklar. Vi hade också en belgisk student här som bara skulle vara i Sverige några månader och hittade en billig cykel, säger Hamza Alasaad, initiativtagare och en företagets heltidanställda.

Han har arbetat med cykel- och mopedreparationer innan han kom till Sverige. Här fick han för ett par år sedan kontakt med företagaren och projektledaren Josefin Haraldsson som tyckte att idén med att återvinna cyklar lät toppen. En koll runt i riket visade att det fanns liknande företag men inte i Uppsala. Det var 2017. Sedan dess har de drivit företaget, med hennes som vd. De anställda är nyanlända eller personer som stått utanför arbetsmarknaden länge.

– Vi har även sommarjobbare från bostadsbolag som vi samarbetar med, säger Hamza Alasaad och avslutar köpet med en nöjd kund: Dalia Ghanipour Meresene 2,5 år som får en trehjuling.

Han ser många värden i den business han och Josefin Haraldsson driver, sociala och miljömässiga.

– Det känns så bra att ge liv igen åt något gammalt. Det gör mig så glad, säger Hamza Alasaad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!