Uppsala är ett av de län där lägst antal kvinnor går på regelbunden cellprovtagning.
Här är det bara 75 procent av kvinnorna, att jämföra med Dalarna, där 91 procent av kvinnorna går på kontroll efter första kallelsen.
För att fler ska få upp ögonen för att det är viktigt, har flera landsting i landet utsett den här veckan till cellprovsveckan. I Uppsala län har till exempel barnmorskemottagningarna extra beredskap för tidsbokningar.
28-åriga Stephanie Jackson i Uppsala väntade i flera månader med att boka tid för gynekologisk hälsokontroll, trots att hon blivit kallad.
– Jag kände obehag inför besöket och hade tusen ursäkter för att inte gå dit, säger hon.
Vårterminen 2016 tog hon till slut mod till sig och bokade en tid. Kort efter besöket fick hon ett telefonsamtal.
– Jag blev uppringd av en sköterska som sa att de sett stora cellförändringar, det var en trea på en tregradig skala och därför skulle jag komma tillbaka för att lämna vävnadsprov. Fast sköterskan sa att det inte betydde att jag fått cancer tänkte jag det värsta, säger Stephanie Jackson.
Nu har det gått ett år sedan hon fick reda på att hon hade förstadie till livmoderhalscancer. Hon har gått igenom en behandling där livmodertappens yttersta vävnad tagits bort och är friskförklarad.
– Allt gick bra och och i dag känner jag mig lugn och trygg. Överlag tycker jag att jag blivit bra bemött. Personalen har varit duktiga på att svara på alla mina frågor.
Stephanie Jackson vill uppmana alla kvinnor att gå på provtagningarna och att man gör det direkt när man blir kallad. Själv kommer hon gå på kontroller med tätare intervall de närmsta åren.
– Och så vill jag avråda från att googla på nätet, jag tror att det skapar jättemycket oro i onödan för där handlar allt om cancer, säger hon.
Socialstyrelsen rekommenderar kvinnor mellan 23 och 50 år att ta cellprov vart tredje år och att kvinnor mellan 51 och 60 år tar cellprov vart femte år.
8 av 10 kvinnor i landet går också på en regelbunden kontroll men de regionala skillnaderna är stora. Ett nationellt mål är att 85 procent av kvinnorna ska komma på första kallelsen.
I Uppsala, som utmärker sig som ett län där kvinnor avstår i större utsträckning, har de dåliga siffrorna ändå börjat vända uppåt. Särskilt märks det bland kvinnor mellan 23 och 25 år där ökningen varit kraftig. Ökningen sammanfaller i tiden med introduktionen av HPV-vaccin i Sverige och särskilt märks det efter 2012, samma år då vaccinet började ges kostnadsfritt av skolsköterskor till flickor i årskurs fyra och fem och även senare för flickor i åldern 13-18 år som missat vaccinering.
HPV-viruset (humant papillomvirus) kan orsaka cancer, förstadier till cancer, cellförändringar och kondylom hos både kvinnor och män. Men vaccinet ges bara till flickor.
– När vaccinationsprogrammet infördes ansågs nyttan vara störst för flickor. Men min personliga uppfattning är att det finns skäl att även pojkar ska skyddas, säger Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare på Akademiska sjukhuset.
I Uppsala har forskningsstudier visat att mer än dubbelt så många fall av förstadier till livmoderhalscancer kan upptäckas genom ett virustest av ett prov som tas i hemmet i stället för på vårdcentralen. Kvinnor har fått hem självtestet och sedan skickat in provet för analys av det viurs, HPV, som orsakar livmoderhalscancer.
– Än så länge är det inte standard men på sikt är det möjligt att det alternativet kommer att finnas för de kvinnor som hellre tar provet i hemmet, säger Birgitta Segeblad.
Mellan 5 och 10 procent av alla cellprover som tas har någon form av avvikelse som behöver följas upp. I Sverige har antalet fall av livmoderhalscancer sjunkit kraftigt sedan den gynekologiska cellprovtagningen infördes för årtionden sedan. Men fortfarande insjuknar årligen cirka 450 kvinnor i Sverige.