När tidningen träffar Malva är hon hemma i Steninge slottsby. Familjen har precis kommit hem efter en sjukhusvistelse över julen. Medan många barn firar med släktingar hemma hos sig, så var hela familjen Cedergen isolerade på sitt rum på Karolinska sjukhuset.
Men just under tidningens besök mår alla bra. Malva pratar oavbrutet medan föräldrarna svarar på tidningens frågor. Ofta fångar hon deras uppmärksamhet då hon vill klättra upp på stolen, blåsa ut ett levande ljus och annat. Lillasyster Majken tjattrar också samtidigt.
Mamma Johanna berättar att Malva nu har vant sig vid de långa sjukhusbesöken där personalen vill ta lite blod, känna på hennes lilla mage och lyssna på hjärtat, eller sticka en nål i bröstkorgen.
– Ibland känns det elakt när vi som förälder säger, "det blir bra, ingen fara, det är inget konstigt med det här". Det är ju konstigt. Inget barn, ingen vuxen, ska behöva gå igenom det här. Det är svårt att sitta där och lugna henne och på något vis få henne att känna att det här är en normal situation när man inte riktigt känner så, säger Johanna Cedergren.
– Det svåraste är när man kollar magen. Man måste hjälpa till att hålla henne still i 45 minuter, säger pappa Mattias.
År 2019 har varit ett händelserikt år för familjen. Under våren har Mattias bytt jobb och familjen har flyttat från Rosersberg till Steninge slottsby. Det yngsta och andra barnet Majken föddes i juni, och äldre syster Malva fyllde två år i juli.
En dag märkte de Malvas prickar på magen. De trodde först att de var vattkoppor. PÅ BVC trodde man att hon bara var torr i huden. Men när hon fick feber utan andra förkylningssymtom i nästan en vecka undrade BVC-sköterskan om det kunde vara urinvägsinfektion.
När hon fick ta ett blodprov och värdet för blodplättarna var lågt så skickades hon för att göra ett större blodprov. Och då såg man att hon hade extremt dåligt blodvärde.
Malva har cancer i benmärgen. Akut lymfatisk leukemi. Cytostatika är det främsta medlet mot det.
– I början var det jättejobbigt. Men nu har vi hunnit bearbeta det. Vi kan inte visa oss svaga inför henne, säger Mattias.
Johanna lägger till:
– Visst kan man visa att man är svag. Det är ju jobbigt. Men man får inte visa panik inför henne. Ingen mår bättre av det. Men det är klart att det finns situationer där man bara bryter ihop.
Och så vänder Johanna blicken mot sin man.
– Det är inte första gången vi bråkar med oddsen, och man får väl känna att det kommer att gå bra. Vi kan inte tänka på annat sätt. Det måste gå bra. Alternativet är otänkbart. Hon måste bli frisk. Hon måste leva. Men visst känns det extremt orättvist när man inser hur det är, säger Johanna.
Malva kan ha ont, vara trött, hennes hår har fallit av. Men den här dagen ler och leker hon glatt. Hon visar upp ett papper med klistermärken och där någon har skrivit orden, "Kämpa Malva".
Det är ovanligt att barn drabbas av cancer. I Sverige finns cirka 1,6 miljoner barn, och varje år dör ett 60-tal barn av sjukdomen. Cancer är ändå den vanligaste dödsorsaken för landets barn i åldrarna 1–14 år.
Familjen Cedergren har bra koll på statistiken och på barncancer – men de lägger krut på det viktigaste – att Malva ska klara av sin kamp mot cancer. All familjens energi läggs på det.