Under 2018 har vård- och omsorgsförvaltningen arbetat för att minska kostnaderna i verksamheten och anpassa verksamheten utifrån volym och intäkter. Men det finns även mer oberäknerliga faktorer som påverkar budgeten.
– Vi har bland annat haft färre bostadsanpassningar och fått tillbaka pengar för den personliga assistansen. Det har sammanlagt gett omkring åtta miljoner plus, säger Bitte Myrsell (M), ordförande i vård och omsorgsnämnden.
Kostnaderna för förvaltningens verksamhet är svåra att beräkna. Bara ett ärende med ett funktionsnedsatt barn kan ge en ökad kostnad med tre miljoner per år, likaså påverkar de kortare vårdtiderna inom regionens sjukvård där kommunerna får ta ett större ansvar. Så även valet av gymnasieskola bland LSS-berättigade elever som väljer en skola på annan ort.
– De ska självklart ha samma rättigheter som alla andra ungdomar men svårigheten är att vi inte i förväg vet hur många det rör sig om, det beror på vilket val de gör och det kan ge kostnader som vi inte kan förutse, säger Bitte Myrsell.
Vid vård- och omsorgsnämndens senaste möte gavs information om att det nu är klart för att dra igång bygget av samsjuklighetsboendet i Örsundsbro.
I dagsläget har vård- och omsorgsnämnden ansvar för fyra-fem personer som har en kombination av fysiska och psykiska problem och behov av boendet. Idag köps dessa platser in av externa aktörer.
– Det är bra, där kan vi få en stor besparing. Att köpa in externa platser för multisjuka är dyrt och vi räknar med att kostnaderna minskar betydligt när vi kan driva ett boende i egen regi, säger Bitte Myrsell.