Splittrad allians enig om skattesänkning

Låneskulden, tryggheten, skattenivån och parkeringspolitiken var några frågor som stod i fokus för inledningen av budgetdebatten i fullmäktige.

Foto: Staffan Claesson

Budget2017-11-06 18:00

– Uppsala växer snabbt och hållbart. 2030 ska vi vara klimatneutrala och år 2050 klimatpositiva, sade Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande i sitt inledningsanförande vid kommunfullmäktiges budgetdebatt.

Allianspartierna kritiserade majoriteten för vad man kallar en utgiftsexplosion.

– Det är inte hållbart. Man ger allt till alla utan prioritering. Majoriteten har gett 111 olika uppdrag åt förvaltningen. Vi i Moderaterna gav 20–30 uppdrag. Det kommer att ta halva budgetåret bara att läsa igenom uppdragen, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Marlene Burwick svarade att majoritetens ekonomiska politik är ansvarsfull.

– Från dag ett har vi prioriterat hållbarhet i ekonomin. Uppsala växer väldigt mycket. Och det kostar att växa. Det står tydligt att alliansen inte bara vill skära i välfärden utan vill stoppa tillväxten i Uppsala, säger hon.

Budgetdebatten pågår i två dagar. Den rödgröna majoritetens förslag ställs där mot oppositionspartierna, som lämnat varsitt förslag, något som alliansen fick en känga för från majoriteten som hävdade att det visade på oenighet inom den borgerliga oppositionen, annat än att de borgerliga vill sänka skatten med 30 öre.

Jonas Segersam (KD) svarade att de olika förslagen från alliansen snarare gav eftertryck åt huvudbudskapet:

– Vi blir anklagade för skattesänkningspolitik men att vi inte är överens om var vi ska spara. Men våra olika förslag visar att det finns stora möjligheter att effektivisera politiken, säger Jonas Segersam (KD).

Tittar man på de enskilda förslagen visar det sig dock att det finns ideologiska skiljelinjer bakom alliansens olika förslag.

Parkeringspolitiken var en fråga som kom upp, där Moderaterna, Centerpartiet och SD yrkat på att införandet av den nya parkeringspolicyn ska stoppas. Liberalerna har dock en annan linje.

– Vem ska betala? Ska våra skattepengar gå till fler och billigare parkeringsplatser? Stadsplaneringen ska i första hand göra det enklare att ta sig fram på cykelleder och i kollektivtrafik, inte att köra bil, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Desto större enighet är det om att prioritera trygghetsfrågorna.

– Tryggheten i Uppsala ska vara en rättighet för alla, inte ett privilegium för några få. Därför ska vi fortsätta med förebyggande insatser, med SSP-samordning, nattvandringar och trygghetsvakter i centrum, sade Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Här fick hon medhåll av moderaternas Fredrik Ahlstedt. Och partier från hela det politiska spektrat tog upp trygghetsfrågorna, även om analysen skilde sig betydligt åt mellan Sverigedemokraterna som propagerade för en assimiliseringspolitik, på ena kanten, och Feministiskt Initiativ, som talade för att utjämna klyftor och motverka gentrifiering, på den andra politiska kanten.

Liberalerna passade också på att ge igen med de rödgrönas egna förslag. Mohamad Hassan (L) läste högt ur en motion från de rödgröna från 2014 där propagerade för en utökad rätt till förskola för barn till föräldralediga.

– Det här har ni sedan backat från. Vi i Liberalerna kommer att kopiera hela er motion och lämna in den till fullmäktige, säger Mohamad Hassan.

Det här är en av de frågor som kan bli mest besvärande för de rödgröna i den kommande valrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!