– Vi har krav på att möta den tillväxt som Uppsala genomgår. När Uppsala växer blir det fler barn och äldre som behöver utbildning och omsorg, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.
De rödgröna förelår oförändrade skatter och menar att de extra resurser det ger är nödvändiga för att klara tillväxten.
Men det finns också riktade uppdrag för att det ska bli billigare bostäder och fler arbetstillfällen för utsatta grupper.
– Uppsalahem får ett uppdrag att se till att det finns minst ett projekt som uppfyller kraven för statligt investeringsstöd till hyresbostäder. Dessutom vill vi att de arbetstillfällen som skapas när Uppsala växer i större utsträckning kommer utsatta grupper till del. Det är många nyanlända som har kompetens inom byggområdet men som ändå inte fått jobb, säger Erik Pelling (S), plan- och byggnadsnämndens ordförande.
Satsningen på trygghetsskapande åtgärder, bland annat de trygghetsvakter som patrullerat kring Resecentrum fortsätter. Tillsammans med ett utökat uppdrag för civilförsvaret innebär det att kommunstyrelsen får ett ökat anslag med 23 miljoner kronor jämfört med planen för 2018 enligt den förra budgeten.
Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd, anser dock att de rödgrönas satsningar på att få nyanlända i arbete är alldeles för dåliga.
– Samarbetet med arbetsförmedlingen har varit under all kritik och de upphandlingar som arbetsmarknadsnämnden gjort har inte varit bra, säger han.
Dessutom vill alliansen åter ge barn till arbetslösa rätt att gå 30 timmar per vecka i förskolan i stället för de 20 timmar som gäller i dag.
– Det var ett katastrofalt beslut att minska tiden i förskolan. Det handlar om kostnad på 8 miljoner i en budget på 4,9 miljarder. Det är obegripligt, säger Fredrik Ahlstedt.
Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden försvarar beslutet att behålla den begränsade tiden för barn till arbetslösa och föräldralediga.
– När vi tog över i Uppsala hade kommunen ett stort underskott. Det håller vi nu på att arbeta i kapp. Och det är ett arbete som kräver tid. Nu behöver vi prioritera andra satsningar, bland annat de utmaningar vi har kring rekrytering inom förskola och skola, säger Caroline Hoffstedt.
Totalt innehåller den rödgröna budgeten anslag till de olika nämnderna på 11,3 miljarder kronor. Störst anslag får utbildningsnämnden på 4,9 miljarder kronor. I det ligger utökningen av antalet platser i skola och förskola, som antogs under våren. Totalt ska grundskolan få 7 000 ytterligare platser och antalet förskoleplatser ska öka med 1 700. Kostnaden för detta blir en hyreskostnad i den takt som de nya skolorna och förskolorna står färdiga.