Totalt får utbildningsnämnden 244 miljoner kronor mer med mittenstyrets budget nästa år. Det motsvarar en uppräkning på 4,9 procent. Det mesta av pengarna går till att kompensera för höjda löner och andra kostnader. Men drygt 90 miljoner kronor går till nysatsningar.
– Vi kommer bland annat att använda pengarna för att fortsätta avlasta lärarna genom att anställa lärarassistenter, supermentorer och socialsekreterare på skolorna, säger kommunalrådet Helena Hedman Skoglund (L).
Det ska dock inte införas på alla skolor samtidigt utan genom att testa vad som fungerar på varje enskild skola. Det ska ske i projektform så att var och en får det de behöver bäst.
Det så kallade tilläggsbeloppet, som går till extra resurser för elever med särskilda behov, höjs med 10 miljoner kronor. Det har dragits ned under de senaste åren och drabbat bland annat Kajan friskola hårt. Vad pengarna betyder för enskilda elever kan dock Helena Hedman Skoglund inte säga.
– Det får vi se. Det är ju fortfarande en individuell prövning som gäller. Men det blir en förstärkning, säger hon.
Pengar avsätts också för att anpassa skolmiljön för elever med särskilda behov så att undervisningen kan underlättas. Dessutom ska ett pilotprojekt för rättning av nationella prov inom gymnasiet införas.
Totalt ökas Uppsala kommuns budget med fyra procent till drygt 11,9 miljarder kronor. Enligt kommunalrådet Erik Pelling (S) är det dock hårda prioriteringar som gäller för år 2019.
– De flesta kommuner i landet har ett ansträngt ekonomiskt läge. Det gäller också för Uppsala, bland annat på grund av minskade statsbidrag. Trots det så kan vi lägga en budget i balans. Vi klarar överskottsmålet på två procent samtidigt som vi kan fortsätta att investera i vägar, äldreomsorg och Uppsalas fortsatta tillväxt, där skolan är viktigast, säger han.
I övrigt delas pengarna ut för att nå de tio långsiktiga mål som mittenstyret har för den kommande mandatperioden. Det innebär fortsatt fokus på att uppnå ökad trygghet, snabbare integration, satsningar på psykisk hälsa, klimat och bättre villkor för företagare.
Mittenbudgeten kommer att läggas fram i fullmäktige i början av december och de fem partierna räknar med att den går igenom.
– Kutym är att alla lägger sin egen budget och röstar på den så vi räknar med att vår budget går igenom, säger Erik Pelling.
Så ni har inte fört förhandlingar med något annat parti som stödröster?
– Nej. Det här är en ren mittenbudget.