– Det finns ett behov av andra professioner i skolorna. Lärarna ska få ägna sig åt att vara lärare och inte behöva agera alltifrån kurator till boendestödjare åt utsatta elever, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L).
Socialarbetare i skolor har enligt honom testats i andra kommuner, som i Skärholmen i Stockholms kommun. Efter en tid kommer Uppsalas pilotsatsning i Gottsunda och Valsätra att utvärderas.
– Slår det väl ut kan vi komma att utveckla det och gå vidare även i andra stadsdelar. Att få in socionomer på skolorna har vi drivit under lång tid, säger Mohamad Hassan.
Finns det socionomer att rekrytera?
– Socionomer är en bristvara. Det är precis som med läraryrket – det är 40 000 lärare som jobbar med annat i dag. Vi vill göra yrket attraktivt, både för socionomer och lärare, och hoppas att vi kan locka duktiga människor att flytta till Uppsala, säger Mohamad Hassan.
Med socialarbetare i skolorna vill kommunen inte bara hjälpa lärarna utan också bättre fånga upp elever innan de hamnar snett och få möjlighet att sätta in insatser så tidigt som möjligt.
– Vi vill förebygga på riktigt och det bästa sättet att göra det på är i skolorna. För den enskilde eleven blir det också bra med en ingång till socialtjänsten på plats. Det kan innebära att man inte behöver berätta sin historia för många vuxna innan det händer något, säger Mohamad Hassan.
Idén att avlasta lärare med att ta in andra professioner i skolan välkomnas av Christopher Lagerqvist (M), andra vice ordförande i utbildningsnämnden. Men det är kunskap som ska vara i fokus för skolan, inte omvårdnadsinsatser, poängterar han.
– Vi är inte emot det här, men det är trots allt ett litet förslag. Vi har sett ett jättetapp i skolresultatet på senare år och det här ströförslaget kommer inte att ändra på det. Det vi saknar framför allt är en gedigen kunskapspolitik. Jag hoppas att vi får se mer av det framöver säger han.
Enligt Christopher Lagerqvist är socialarbetare i skolan ingen reform som förhandlats i nämnden, partierna emellan. Han låter närmast lite förvånad när han får frågan om vad han anser om satsningen.
– Jag känner faktiskt inte till det här och kan inte uttala mig så specifikt. Vi kommer inte sätta oss emot ett sådant här modest förslag, men värt att notera är att det egentligen saknas en politisk majoritet för det än. Det nya styret är en minoritet, och jag upplever att de i stället här styrt informellt, genom skolförvaltningen.