Sommaren kan lätt förvandlas till en konfliktfylld period med tjat om allt från dagliga glass- och läskinköp på stranden, till besök på nöjesparker där bara inträdet för en hel familj kan äta upp en stor del av semesterkassan.
Elin Håkansson är budget och skuldrådgivare på Konsument Uppsala och anser att sommaren är ett bra tillfälle att ge barn ekonomisk fostran.
– Och det är inte att vara tråkig som förälder, utan alla barn mår bättre av att förstå ekonomi oavsett storleken på ekonomin.
Elin Håkanson ger fyra tips för semesterekonomin:
1: Bjud in till möte där ni gör klart förutsättningarna för semesterveckorna. Gör det till en rolig aktivitet ni gör tillsammans och se möjligheter i stället för allt ni inte har råd att göra. För protokoll över det ni kommer fram till och rita gärna upp olika alternativ för barnen på papper. Fråga barnen vad som är viktigt för dem. Det inte alltid vad du tror. De kanske inte vill göra massor av saker som kostar mycket.
– Det är bra att avgränsa och ge barnen ett par olika alternativ att välja på. Om de säger att de vill gå på nöjespark, då kan det bli Gröna Lund och åka över dagen eller Liseberg med övernattning på hotell. Men eftersom Liseberg blir dyrare kanske man inte har råd att göra så mycket annat och då får man säga det och sedan får de välja. Det är alltid den vuxna som bestämmer i slutändan, men låt barnen känna sig delaktiga i det som är möjligt.
2: Undvik tjat genom glassbudget. När ditt barn står och pekar på ett stånd med italiensk gelato som kostar 45 kronor per kula gäller det att ha gjort en plan. Bestäm en summa som barnet får köpa glass för per vecka och låt sedan barnet själv disponera när glassen ska köpas och om hen vill ha fler små glassar eller färre stora.
– Här är det viktigt att inte göra undantag från budgeten. Om pengarna är slut får barnet vänta till nästa vecka eller köpa glass för sina egna pengar. På så sätt ger man barnet möjlighet att göra egna prioriteringar och det barn som inte köper någon glass kan få behålla pengarna och få känna tillfredsställelsen i ett sparande.
3. Jämförelser med andra ett sätt att hitta ekonomiska mål. När ditt barn påpekar att bästa kompisen minsann får åka till Italien medan er familj inte har möjlighet att resa utomlands är det lätt att känna sig kritiserad. Men lyssna i stället på barnet och fråga om hen också vill åka till Italien.
– Fundera sedan ut hur familjen tillsammans kan göra resan möjlig kanske nästa sommar. Planera hur mycket ni måste spara varje månad för att ha råd. Fundera över vad ni måste dra in på. Finns det något sätt barnen kan dra in pengar på? Kanske genom att röja i sina rum och ordna en loppis. Det här kan bli ett roligt projekt för familjen.
4. Var kreativ och lär barnet att vara det. Det finns mängder av roliga saker att göra som antingen är gratis eller inte kostar mycket. Kolla upp vilka gratisaktiviteter kommunen har för barn. Några exempel är Uppsala Summer Zone vid Studenternas som har mängder av gratisaktiviteter och sport varje dag hela sommaren. Gränby allaktivitetshus har pyssel, spel, odling och olika sporter under juni och biblioteken har olika aktiviteter.
– Om man har en trädgård kan man tälta i den, barnen kan baka och ordna kafé. På Återbruket finns det mängder av spel och pussel för nästan inga pengar alls. Tänk kreativt och ge barnet av din tid i stället för att köpa saker.