– Man åker hit för att träffa folk, och sen ska jag en sväng och se på ett bevattningssystem, säger Börje Ekström, mjölkbonde från Kårsta utanför Enköping som först stannade till hos lantbuksrådgivarna Christian Ekholm och Mats Halling i Sparbanken/Swedbanks monter.
– För oss är mässan ett sätt att träffa kunder, det är viktigt att synas. Men det är många som vill prata finansiering av solceller också, säger Christian Ekoholm.
Eleen är skrämmande dyr tycker Börje Ekström som funderar på solceller till gården.
– Som mjölkbonde är man väldigt elberoende och även om man satsar på bevattning, konstaterar han.
Mycket folk strömmade till under förmiddagen under lantbruksmässans första dag på onsdagen. Det är en växande mässa som lockar närmare 6 0000 besökare under två dagar i början av juli.
Mängder av lantbruksmaskiner från olika företag stod uppställda på mässområdet, ett eldorado för både små och stora.
– Vi har sett mycket och säkert provsuttit tio traktorer, och den största tröskan förståss, säger Fjärdhundrabon Jan Fredriksson som besökte mässan med hustrun Berit och barnbarnen Hannes och Rasmus.
– Den är svart, en Fent, och jättestor! fyller Rasmus entusiastiskt i.
Årets tema under mässan är markvård och demonstrationer av bland annat dikning skedde under hela dagen. Fältdemonstrationen av vallmaskiner fick ordentlig konkurrens av åskskurarna efter lunch, det öste ner över en liten men tapper åskådarskara.
Desto muntrare var stämningen i de olika mässtälten där utställarna bjöd på godis, kaffe och popcorn. I lantmännens monter hade de egenproducerade bullarna en strykande åtgång.
– Jag har varit med på mässan i fyra-fem år och den ökar för varje år. Det är mycket nätverkande och knytande av kontakter under mässdagarna, säger Annika Sjövall vid Lantmännen.
En lagom stor mässa som har allt och med ett bra geografiskt läge, konstaterar hennes kolleger Jenny Andrén och Andreas Eriksson.
Nytt inslag i årets mässa är fårutställningen som Svenska Dorperföreningen stod för. Dorper är en relativt ny ras i Sverige, ett stort och vackert får av köttras.
– Vi vill öka intresset för kvalitetsupfödning med bra avelsmaterial. Dorpern är ett bra får att korsa med andra raser och de tillgodogör sig bete bra. Det klarade sig bra förra året trots torkan, säger Erik Löfstrand från Heby, ordförande i Svenska Dorperföreningen.
Jordbruksverkets generaldirektör Chrisina Nordin talade på onsdagen och lyfte bland annat fram den svenska livsmedelsstrategin som ett positivt beslut och tryckte även på vikten av samarbete mellan näringen och myndigheterna.
Flera priser delades ut under dagen, bland annat gick LRF Mälardalens pris Årets nötköttsbonde till Hargs bruk i Östhammars kommun med en dikoproduktion på 300 djur.
Arrangör för lantbruksmässan är Hushållningssällskapet i samarbete med Dina Försäkringar, Lantmännen LRF, LRF Konsult, Swedbank/Sparbankerna och Väderstad.