Enköpingsbo misstänks för allmänfarlig ödeläggelse i Danmark

De senaste veckorna har flera unga svenskar gripits i Danmark dit de ska ha värvats för att delta i ett gängkrig.

Polisen i Danmark och Sverige har utökat sitt samarbete för att gripa unga svenskar som rekryteras för att begå grova brott i Danmark.

Polisen i Danmark och Sverige har utökat sitt samarbete för att gripa unga svenskar som rekryteras för att begå grova brott i Danmark.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brottslighet2024-08-23 16:40

Nyheten i korthet

  • En ung person från Enköping har gripits i Danmark, misstänkt för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse i samband med gängkrig.
  • Sedan april har svenskar hyrts in för kriminella handlingar i Danmark vid 25 tillfällen, enligt dansk polis.
  • Svensk polis har fått större befogenheter att avläsa krypterade chattar, vilket ses som ett viktigt verktyg i bekämpningen av kriminella gäng.

Svenskar har lejts in för kriminella handlingar i Danmark vid 25 tillfällen sedan april, enligt dansk polis. Till stor del handlar det om grova brott vid konflikter mellan kriminella gäng.

Hittills har en person med kopplingar till Uppsala län gripits i Danmark, misstänkt för allvarlig kriminalitet. 

– Det handlar om en person som är folkbokförd i Enköping och som är mellan 15 och 18 år gammal. Hen greps i början av juli, uppger Andreas Woutilainen, operationsledare i polisregion Mitt för den särskilda händelsen kallad Frigg.

Misstankarna mot Enköpingsbon gäller förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, en brottsrubricering som brukar gälla någon form av sprängning.

Andreas Woutilainen uppger att det finns flera likheter mellan gängkonflikterna i Danmark och våldsvågen som drabbat Uppsala. Det rör sig bland annat om att äldre kriminella anlitar yngre personer, ofta via krypterade appar.

I och med flera lagändringar de senaste åren har svensk polis fått större befogenheter att ta sig in i krypterade chattar. Till exempel kan polisen i vissa fall numera avläsa chattar i realtid även i preventivt syfte, det vill säga vid blotta misstanken att personer i gängmiljö kan tänkas planera grova brott.

– Preventivlagen är perfekt för oss och jag vill påstå att vi har hyfsad koll på de appar som används. Dessutom har vi ökat samarbetet mellan polisregionerna och det är till stor hjälp i arbetet, säger Andreas Woutilainen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!