Ny lag gör det lättare för polisen att ta kriminellas tillgångar

Den 8 november kommer en ny lag som förväntas ändra spelplanen i jakten på kriminella. Den som äger en lyxbil och inte kan bevisa att den betalats med lagliga pengar riskerar att polisen tar den i beslag.

"Genom den nya lagen riktar vi nu kraften direkt mot de kriminellas tillgångar", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

"Genom den nya lagen riktar vi nu kraften direkt mot de kriminellas tillgångar", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Foto: Adam Wrafter

Brottslighet2024-10-16 05:00

Nyheten i korthet

  • En ny lag införs den 8 september i Sverige, vilket gör det lättare för polisen att beslagta tillgångar från individer som inte kan bevisa att de har betalats med lagliga pengar.
  • Lagen innebär en stor förändring i den svenska straffrätten och syftar till att strypa den kriminella ekonomin, särskilt från gängledare som låter andra utföra brotten.
  • Lagen har dock mött kritik för att den kan tumma på rättssäkerheten, inklusive att polisen får rätt att kroppsvisitera barn under 15 år i jakten på tillgångar.

Låt oss säga att en man som rör sig i kriminella kretsar står som ägare till en lyxbil, trots noll kronor i deklarerade inkomster. Mannen är inte straffad för brott och även om det finns frågetecken kring hur han haft råd att köpa bilen har polisen i normalfallet inga möjligheter att ta den ifrån honom.

Men den 8 november träder en ny lag i kraft som ger rättsväsendet helt andra möjligheter att agera och bestämmelserna är tuffa.

undefined
"Genom den nya lagen riktar vi nu kraften direkt mot de kriminellas tillgångar", säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Den lagstiftning som vi nu får på plats nu kommer att vara kraftfullast i Europa. Det är den största förändringen av den svenska straffrätten på 50 år, hävdar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Den stora skillnaden med den nya lagen är att den som inte kan förklara hur hen kommit över tillgångarna riskerar att bli av med dem. Redan idag kan staten beslagta kontanter, lyxvaror med mera, men det kan enbart drabba personer som är tydligt kopplade till brott. Ett av syftena bakom lagändringen är att det ska bli lättare att beslagta tillgångar från gängledare som styr kriminaliteten men låter andra utföra brotten.

undefined
Irland har sedan länge en liknande modell som nu införs i Sverige. Enligt irländska myndigheter har lagen fått kriminella ligor att lämna landet.

Så här kan det gå till i framtiden: Mannen i lyxbilen stoppas av polisen som konstaterar att han nolltaxerar och ofta synts tillsammans med kriminella. Under åklagarens utredning kan mannen inte bevisa att han köpt bilen för lagliga pengar. En domstol beslutar därför att den ska förverkas, det vill säga övergå i statens ägo, och slutligen säljs bilen av Kronofogden på offentlig auktion.   

Lagen har fått kritik för att tumma på rättssäkerheten. Bland annat ska polisen få rätt att kroppsvisitera barn under 15 år i jakten på tillgångar, vilket fått Barnombudsmannen att reagera. Regeringen ser dock bestämmelsen som ett sätt att skydda barn från att utnyttjas.

undefined
"Vi vill inte att kriminella ska kunna utnyttja barn för att gömma undan tillgångar. Därför ska även barn få kroppsvisiteras", motiverar Gunnar Strömmer,

– Vi vill inte att äldre kriminella ska kunna gömma undan vinsterna från sin brottslighet bland minderåriga, motiverar Gunnar Strömmer. 

En annan förändring är att den som har egendom i sin besittning ska anses som ägare. Det medför att den som exempelvis använder en bil kan bli av med den, även om den är registrerad på någon annan. Tanken är att man inte ska kunna runda lagen genom att skriva över sina tillgångar på en bulvan.

– Att vi är beredda att gå så långt avspeglar allvaret i brottsligheten. Det handlar om att strypa den kriminella ekonomin, vi vet att det är pengarna som i hög grad driver våldet och nyrekryteringarna, säger Gunnar Strömmer.

Självständigt förverkande

Redan idag kan staten beslagta (förverka) tillgångar som misstänks komma från vinster av kriminalitet. I normalfallet krävs dock ett bevisat samband mellan förverkandet och brott, till exempel att den person som åtgärden riktas mot fällts i domstol.  

I den nya bestämmelsen, kallad självständigt förverkande, krävs ingen sådan tydlig koppling till brott. Istället kan förverkande göras utifrån till exempel hur tillgångarna påträffats, personens inkomster, om det finns kvitton, kriminellt umgänge etc. 

"Om det är klart mera sannolikt att egendom härrör från brottslig verksamhet än att så inte är fallet, ska egendomen förverkas", står det i den nya lagen.

Regeringen tror att det till en början blir runt 600 självständiga förverkanden per år och fler framöver. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!