Vid ett fordonsstopp i augusti 2023 beslagtog Uppsalapolisen en mobiltelefon för en 22-årig man. I mobilen hittas krypterade chattar som visade att han försökt förmå flera personer, bland annat en 14-åring, att ta livet av en person i Uppsala.
Förra veckan dömdes 22-åringen till fyra års fängelse för att ha lagt ut morduppdraget på andra, mordplaner som av okänd anledning dock aldrig genomfördes. Det här är ett av flera exempel från våldsvågen i Uppsala där även de som ligger bakom skjutningarna och sprängningarna börjar åka fast.
Av de som gripits för dåd i våldsvågen har det hittills mest handlat om kriminella långt ner i den brottsliga hierarkin. Det har rört sig om personer som bland annat skjutit, kastat handgranater och transporterat vapen. I allmänhet har det varit pojkar i tonåren.
I och med att polisen i många fall kunnat gripa utförarna börjar man nu övergå till att jaga de som finns ett steg högre upp i pyramiden. Det handlar om hjärnorna bakom dåden men också om möjliggörarna, det vill säga personer som ordnat fram exempelvis skjutvapen, transporter eller tillfälliga boenden.
Uppsalaåklagaren Thomas Forsberg uppger att han utreder misstankar mot cirka 15 individer som kan betecknas som uppdragsgivare eller möjliggörare. Ytterligare en av de åklagare i Uppsala som försöker identifiera organisatörer från våldsvågen är Erik Grönvall. Han uppger att han utreder misstankar mot "en handfull till ett tiotal" möjliggörare i konflikten kring Foxtrot-nätverket.
Att utredningarna mot organisatörerna nu tar fart hänger samman med att många av de utförare som gripits är mycket unga, menar Thomas Forsberg.
– Om en ung person är frihetsberövad måste det ärendet prioriteras. I och med att flera av dessa utredningar blivit klara frigörs polisresurser som kan läggas på att identifiera personer som planerat eller möjliggjort brotten i våldsvågen, säger han.
Ett av fallen där polisen tror sig ha fått fast en organisatör gäller ett mordförsök i Stenhagen i Uppsala i september. En 17-åring hade beväpnats med pistol och när han skulle genomföra skjutningen mot en utpekad bostad mottog han instruktioner i realtid på mobilen. Chattarna kom från ett alias, Bigpronto, som identifierats som en 19-åring från Malmö. 19-åringen är häktad för Stenhagendådet, samt ett mord i Stockholm plus flera andra allvarliga brott som han misstänks ligga bakom.
Thomas Forsberg beskriver utredningarna mot organisatörerna som komplicerade eftersom det ofta handlar om att få fram identiteten på de ligger bakom olika alias i krypterade chattar.
– Många gånger har vi inledningsvis bara ett telefonnummer att utgå ifrån, berättar han.
Vad gäller det 15-tal fall han arbetar med vill han inte sia om utgången.
– Det är för tidigt att avgöra om det kommer att gå att styrka deras delaktighet i brotten, säger Thomas Forsberg.
Det är inte alltid polisen lyckas få fram vem som ligger bakom de alias som använts i samband med brotten. Ett exempel är utredningen av en skottlossning i Gottsunda på midsommaraftonen då en 14-åring träffades i benet. Polisen fick fram ett alias men det visade sig inte vara möjligt att knyta det till någon individ.
– Vi grävde så långt det gick men det var inte möjligt att fastställa personens identitet, säger kammaråklagare Thomas Bälter.