Gängkriminell hade två heltidslöner samtidigt – sa han

En ledare i Gottsundanätverket krävde 135 000 kronor för utebliven lön när han satt häktad. Men en åklagare misstänker att inkomsten var fejkad och att mannen inte alls jobbat. JK har nu avgjort frågan.

I ligaledarens bostad hittades 160 000 kronor i kontanter. Till vänster ett parti cannabis på 261 kilo som ligan försökte föra in i Sverige.

I ligaledarens bostad hittades 160 000 kronor i kontanter. Till vänster ett parti cannabis på 261 kilo som ligan försökte föra in i Sverige.

Foto: Polisen

Brottslighet2023-10-22 16:30

I somras dömdes en av Gottsundanätverkets ledare till ett flerårigt fängelsestraff för narkotikaaffärer. Gängledaren var även åtalad för penningtvätt på två miljoner kronor.

undefined
En rad personer i Gottsundanätverket dömdes i år för att ha hanterat ett ton narkotika. Det är den största Uppsalabaserade knarkliga som polisen hittills slagit ut.

Flera kriminellt belastade personer hade satt in stora belopp på mannens bankkonto. Dessutom hade polisen hittat 160 000 kronor i kontanter i hans bostad. Åklagaren misstänkte att de totalt två miljonerna utgjorde vinster från brott, vilket var orsaken till att gängledaren åtalades för penningtvätt.

undefined
Polisen har kartlagt Gottsundanätverkets ledarskikt.

Mannen hävdade att pengarna kom från spelvinster och lån av vänner. Trots att han vissa år redovisat noll kronor i inkomst godtogs hans förklaringar av tingsrätten som friade honom för penningtvätt. Polisen hade beslagtagit de 160 000 kronorna i kontanter samt kläder och värdesaker till ett nypris av cirka 1,6 miljoner men i och med den friande domen hävdes beslagen och allt återlämnades till honom.

undefined
Polisen beslagtog bland annat smycken och kläder till ett nyprisvärde av 1,6 miljoner hemma hos ligaledaren. I och med att han friades för penningtvätt återfick han sakerna.

Mannen var häktad tre månader för misstankarna om penningtvätt. Eftersom han frikändes och i lagens mening varit frihetsberövad på felaktiga grunder begärde han ersättning från staten.

Ligaledaren skrev till Justitiekanslern, JK, att han ville ha 135 000 kronor för förlorad arbetsinkomst under sina tre månader i häktet. Han hävdade att han arbetat för ett bolag som tog hand om flyktingbarn och då tjänade 45 000 kronor i månaden. Ligaledaren ville dock inte berätta vad han sysslat med i flyktingbolaget och bolagets ägare vägrade att prata med polisen.

undefined
Flera i Gottsundanätverket är dömda för att ha hanterat bland annat cannabis.

I förundersökningen finns flera frågetecken kring mannens inkomster. Enligt handlingar han själv lämnat hade han haft två heltidsjobb samtidigt, dels på flyktingbolaget, dels på en billackeringsfirma. En månad hade han fått ut 89 000 kronor. 

Polisen misstänkte att ligaledaren fejkade löneuppgifterna för att kunna redovisa inkomster när han ville få banklån till en bostad.

undefined
Uppsalaåklagaren Pontus Melander anser att ligaledarens löneredovisning är falsk och att mannen aldrig utfört något arbete.

– Det var väldigt lite som talade för att mannen utfört något arbete, säger kammaråklagare Pontus Melander.

JK har nyligen tagit ställning till ligaledarens begäran om 135 000 kronor för förlorad arbetsinkomst när han var häktad. JK säger nej till hans ersättningskrav och skriver att den dokumentation han inkommit med inte visar att han gått miste om någon lön under häktestiden. 

Eftersom han friades för åtalet om penningtvätt får han däremot 67 000 kronor för psykiskt lidande under tiden som frihetsberövad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!