Fjolåret i Uppsala präglades av våldsvågen, vilket satte spår inom socialförvaltningens arbete. Hilde Wiberg är chef för Ungdomsjouren som bland annat jobbar med att fånga upp unga på väg in i kriminalitet. Hon ser förra året som en mörk period.
– 2023 blev det värsta av de 20 år jag arbetat med ungdomar. Det var flera fall av allvarliga brott bland ungdomar i Uppsala, som bötning och utpressning, och vi fick sätta in många stödjande och trygghetsskapande insatser, säger hon.
Arbetet inriktades även mot att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng.
Hilde Wiberg beskriver en tudelad utveckling i Uppsala. Å ena sidan menar hon att den grova organiserade brottsligheten gått ner i åldrarna. Å andra sidan tycker hon inte att brottsligheten bland unga ökat generellt. Hon får stöd av statistiken.
En mätare av ungas brottsdeltagande kan vara orosanmälningarna som socialtjänsten i Uppsala får in från polisen, skolan och andra aktörer. De orosanmälningar som handlar om att personer 13-21 år sysslar med kriminalitet har pendlat runt 500 stycken per år under de senaste fem åren, men någon tydlig trend syns inte.
Ett annat mått är polisanmälningar mot 15-20-åringar i Uppsala. 2020 inkom 3 881 anmälningar medan siffran var något lägre i fjol, 3 758 stycken. Skillnaden var alltså marginell.
Hilde Wiberg framhåller att Ungdomsjouren har helt andra resurser i dag jämfört med 2004 när hon började i Uppsala.
– Då var vi åtta som arbetade i motsvarande Ungdomsjouren, i dag är vi 34 personer. Vi jobbar betydligt bredare med att fånga upp unga i riskmiljöer innan de hamnar i grov brottslighet, vi har fler fältarbetare och använder effektiva metoder som medling.
Av de ungdomar som dömts för brott i Uppsala under våldsvågen har nästan samtliga kommit hitresande från andra delar av landet. Ett mycket litet antal av gärningspersonerna är från Uppsala.
– Jag vill gärna tro att det beror på att vi har god koll på ungdomarna i Uppsala och att vi har ett jättebra samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet, säger Hilda Degeryd, områdespolis i Uppsala.
Just samarbete mellan de här fyra aktörerna, kallat SSPF, har av Brottsförebyggande rådet lyfts fram som viktigt för att förebygga brott bland unga.
– Det handlar bland annat om att de som deltar i SSPF regelbundet utbyter information kring ungdomar i riskzonen, framhåller Hilde Wiberg.