Professorn efter domen: "Åklagarna glada"

Åklagare landet runt drar en lättnadens suck efter Högsta domstolens livstidsdom mot en 25-årig man som stod bakom en dödsskjutning i Märsta. Det tror Christian Dahlman, professor i processrätt vid Lunds universitet.

Högsta Domstolen i Stockholm.

Högsta Domstolen i Stockholm.

Foto: Magnus Andersson/TT

Brott2023-02-14 11:22

– Åklagarna ute i landet är ju glada för detta. Det hade blivit väldigt jobbigt för dem om det hade blivit en friande dom här, eftersom de sitter med ett bevisläge i många mål som är liknande eller kanske lite sämre.

Av samma åsikt är Eric Bylander, professor i processrätt vid Uppsala universitet:

– Åklagarna har nu fått ett slags lägstapunkt för när det ändå räcker för att fälla enligt HD. Så det kan säkert få betydelse att den här domen har kommit.

Men Högsta domstolen var inte enig – ett justitieråd ansåg att den åtalade 25-åringen borde frias. Det tycker Eric Bylander visar att bevisningen i det här fallet precis balanserar precis på gränsen för vad som krävs för en fällande dom.

Inte sänkta beviskrav

HD-domen betyder dock inte att beviskraven framöver sänks, understryker Christian Dahlman.

– Det är ju inte så att det bara för att det blev en fällande dom här så blir det fällande dom även i andra fall. Det kan mycket väl vara så, när det gäller andra skjutningar, att domstolarna kommer att bedöma att de är annorlunda och att bevisningen inte räcker till.

Det går inte att dra alla indiciemål över en kam och i det här fallet var bevisläget starkare än i många andra fall, understryker han.

Det som däremot sticker ut är att rättegången i Högsta domstolen genomfördes utan att den åtalade var på plats. 25-åringen släpptes efter den friande domen i hovrätten och gick inte att få tag i när det var dags för rättegång i HD. Han antas nu befinna sig utomlands.

Nytt i domen

– Det skulle jag nog säga är en av de saker som är nya i den här domen – att man i ett fall som gäller ett så allvarligt brott som mord tycker att man kan genomföra rättegången på ett rättssäkert sätt utan den tilltalades närvaro, säger Christian Dahlman.

Även på hovrättsnivå kan det i högre utsträckning bli möjligt att pröva även mycket allvarlig brottslighet utan att den åtalade är närvarande, konstaterar Eric Bylander.

– Det sätt på vilket man numera tar del av bevisning i högre rätt är att man spelar upp förhören från tingsrätten. I äldre tid, innan man hade de här inspelningarna, hade man knappast ansett att det var möjligt att avgöra det här i den tilltalades utevaro.

Det är ytterst ovanligt att det är just bevisvärdering som är orsaken till att Högsta domstolen prövar ett fall. I domen om Märstaskjutningen står det uttryckligen att olika metoder kan användas vid bevisvärderingen, eftersom bevissituationen skiljer sig så mycket åt mellan olika mål.

– Det de klargör är att det inte finns bara en metod, säger Eric Bylander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!