Rätten stoppar kamp mot svarthyror

Förvaltningsrätten säger nej till kommunens sätt att arbeta mot bidragsfusk och svarta hyror. Rädslan finns nu att beslut i högre instanser ska leda till att fusket kan fortsätta.
–Det är oerhört provocerande att kommunala skattepengar hamnar i kriminellas fickor, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tycker det är fel att förvaltningsrätten stoppat och upphävt kommunens beslut om avslag på ansökningar från personer som inte kunnat visa att de har ett giltigt andrahandskontrakt. Arkivbild.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tycker det är fel att förvaltningsrätten stoppat och upphävt kommunens beslut om avslag på ansökningar från personer som inte kunnat visa att de har ett giltigt andrahandskontrakt. Arkivbild.

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Brott & Straff2020-10-04 19:52

Södertälje kommun har lyckats avslöja omfattande välfärdsbrottslighet genom att stoppa utbetalningar av försörjningsstöd till personer som inte kan visa att deras andrahandskontrakt är giltiga. På sätt har kommunen lyckats minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd med 40 miljoner kronor per år sedan 2014.

Uppsala kommun arbetar sedan ett år tillbaka på ungefär samma sätt, men förvaltningsrätten har i två domar upphävt de beslut som arbetsmarknadsnämnden fattat. Erik Pelling tycker att det är olyckligt, eftersom det innebär att kriminella kan fortsätta utnyttja välfärdssystemen och utsatta människor.

Går vidare

– Vi kommer inte att ge oss och har överklagat domarna. Vi hoppas att få rätt i nästa instans, då får vi ett prejudikat som visar att vi kan göra så här. Men vi är rädda för att kammarrätten fastställer de här domarna. Men då har vi ett underlag för att gå till regering och riksdag och säga att man måste ändra lagarna, säger han.

Erik Pelling har sett till att justitieministern redan har ärendet på sitt bord.

– Morgan Johansson var på besök här i Uppsala och jag tog upp det. Han fick domarna och förhoppningsvis började de titta på det direkt, säger han.

Rätten motiverar sitt beslut med att det inte finns något krav i socialtjänstlagen, förarbeten eller praxis som innebär att den enskilde är skyldig att lämna in intyg eller liknande från fastighetsägaren för att nämnden ska utreda den enskildes behov av bistånd.

Finns kryphål

Uppsala kommun motiverar sitt överklagande med att förvaltningsrättens dom i realiteten skulle innebära att nämnden skulle tvingas betala ut bistånd för att täcka hyror som kan vara olagliga, enligt de skärpta bestämmelserna i hyreslagstiftningen som trädde för ett år sedan.

– Den förändringen i lagstiftningen var välkommen. Men vi kan inte slå oss till ro, eftersom det fortfarande finns kryphål kvar. De måste täppas till så att inte våra invånare tvingas bidra med sina skattepengar till kriminella.

Uppsala kommun har ännu inte fått prövningstillstånd i kammarrätten.

Skärpta regler

Den 1 oktober 2019 skärptes bestämmelserna i hyreslagstiftningen rörande svarthandel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning.

Lagskärpningen innebär att det numera är brottsligt att ta ut oskäligt hög hyra för hyresrätter som utan tillstånd hyrs i andra hand, att hyra ut hyresrätter i andra hand utan tillåtelse och att köpa svartkontrakt. Tidigare var det bara brottsligt att sälja hyreskontrakt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!