Sedan i vintras turnerar socialförvaltningen i Uppsala runt bland elever i mellanstadiet. Målet är att få de 10-12 år gamla barnen att säga nej om kriminella försöker att dra in dem i gängen.
Den här dagen är Louise Niska och Beatrice Johansson från Ungdomsjouren ute i en klass med tioåringar i Växthuset, en skola i Gottsunda. De beskriver för barnen hur en värvning kan gå till och Beatrice Johansson drar ett exempel:
– Ett par tjejer ska gå på bio när några äldre tjejer vill bjuda dem på popcorn. När filmen är slut är de äldre tjejerna kvar vid bion och frågar om de kan ge en påse till en kille en bit bort.
Eleverna lyssnar uppmärksamt och får sedan frågan varför tjejerna vill att de ska överlämna påsen till killen. Många armar åker upp i luften.
– De kanske ska ge honom snus som ligger i påsen, föreslår en tjej.
– Men tänk om det är en pistol i påsen. Varför ger de inte påsen till honom själva, undrar en kille.
Louise Niska berättar om den lag som kom i somras som gör det olagligt att involvera personer under 18 år i brottslig verksamhet. Några av eleverna känner till att gängen försöker förmå barn att utföra kriminella uppdrag.
– De gör det för att det är lättare att skrämma barn än vuxna och få dem att göra saker, säger en av eleverna.
Louise Niska visar en powerpoint-bild med rubriken: "Vad äldre gör för att lura barn". Eleverna får veta att gängmedlemmar kan ge barnen pengar eller hota för att få dem att utföra tjänster.
– Är ni med om något sådant kan ni kontakta till exempel oss på Ungdomsjouren så hjälper vi er, säger Beatrice Johansson och lämnar ett telefonnummer.
Polisen beräknar att det finns ungefär 130 barn under 18 år i Uppsala som befinner sig i gängkriminalitet. Enligt en studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, är det framför allt tonåringar som värvar ännu yngre barn till kriminella nätverk. Barnen är särskilt efterfrågade för att distribuera narkotika i närområdet så att de äldre tonåringarna kan tjäna mer pengar och göra karriär inom nätverken, enligt Brå.
– När vi är ute i klasserna är det tydligt att barnen är jättenyfikna och de ställer många frågor kring det här, säger Beatrice Johansson.
– Det viktigaste är att barnen får resonera kring hur de ska agera så de är förberedda om någon äldre försöker få dem att utföra olagliga tjänster, framhåller Louise Niska.