2022 började gränspolisen och Pensionsmyndigheten att dela information med varandra för att komma åt fuskare. Ett exempel gäller en man från Turkiet som landade på Arlanda i september 2023. Polisen tyckte att allt inte verkade stå rätt till och kontaktade Pensionsmyndigheten.
En utredning visade att mannen hade kvitterat ut sammanlagt 106 000 kronor i bostadstillägg, en förmån man bara har rätt till om man bor i Sverige. I själva verket hade han bara vistats här i landet tre månader under de senaste fyra åren.
Dessutom uppdagades att andra personer var folkbokförda på mannens adress, något han enligt reglerna varit skyldig att anmäla vid beräkningen av bostadstillägget.
Mannens son hävdade först att pappan byggde ett hus i Turkiet, en tillgång som skulle räknas in vid bedömningen av hans rätt till ersättning. Sedan ändrade sig sonen och hävdade att pappan inte alls ägde huset.
Vidare hade mannen mottagit 267 000 kronor i garantipension, en ersättning som upphör om man är borta från Sverige mer än ett år och som han alltså inte heller hade rätt till. Pensionsmyndigheten kräver nu att han återbetalar 373 000 kronor.
Terese Störby, enhetschef vid Pensionsmyndigheten, tycker att samarbetet med polisen på Arlanda har gett bra resultat.
– Under 2024 har vi utrett 95 ärenden som kommit via gränspolisen. Det har lett till återkrav på 4 miljoner, dessutom har framtida felaktiga utbetalningar på 27 miljoner stoppats, säger Terese Störby.
Samarbetet mellan de båda myndigheterna kretsar kring förmåner som man bara kan få ut om man är fast bosatt i Sverige, som bostadstillägg, garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd.
Trålandet efter de som får ut felaktiga ersättningar bygger på att gränspolisen vid Arlanda tittar närmare på vilka individer som strömmar genom flygplatsen.
– Jag vill inte gå ut med exakt hur vi jobbar men i stora drag handlar det om att ställa rätt frågor och granska relevanta dokument. Utifrån det får vi fram information som vi delger Pensionsmyndigheten, säger Johanna Åström, lokalpolisområdeschef vid Arlanda.
Enligt Terese Störby har arbetet mot fuskandet trappats upp genom fler kontroller och effektivare utredningar.
Som UNT rapporterat beräknar Skatteverket att cirka 4 700 personer är folkbokförda i Uppsala trots att de lämnat Sverige och bor i något annat land.