Storbranden utreddes i Uppsala: "Inte ofta det hände"

Den uppmärksammade branden i Polarbrödsfabriken i Älvsbyn i fjol förstörde hela bageriet. Brandförsvaret i Uppsala kallades in för att sköta utredningen av räddningsinsatsen.

Branden i Älvsbyn ödelade hela Polarbrödsfabriken. 
Fredrik Nilsson är brandingenjör på Uppsala brandförsvar, och en av dem som har sammanställt utredningen av räddningsinsatsen.

Branden i Älvsbyn ödelade hela Polarbrödsfabriken. Fredrik Nilsson är brandingenjör på Uppsala brandförsvar, och en av dem som har sammanställt utredningen av räddningsinsatsen.

Foto: Kjell Sjöberg/TT

Brand2021-02-08 17:00

UNT har tidigare rapporterat om branden och hur den ödelade bageriet uppe i Älvsbyn.    

Efter branden har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) färdigställt en utredning av branden och brandens utveckling. Utredningen pekar på att en helhetssyn har saknats när det gäller brandskyddet i själva fabriken. Men när det gäller räddningsarbetet på platsen, så har Uppsala brandförsvar också sammanställt en utredning, på uppdrag av räddningstjänsten i Piteå-Älvsbyn.

Fredrik Nilsson som är brandingenjör vid brandförsvaret i Uppsala är en av dem som har sammanställt utredningen av branden. Utredningen som Uppsala brandförsvar har gjort innefattar själva räddningsinsatsen, hur brandförsvaret arbetade från larmet kom in, tills räddningsinsatsen avslutades, berättar han.

– Det är inte ofta det händer att större utredningar skickas till andra brandförsvar. Vad jag vet så har Uppsala inte varit involverad i en sån här extern utredning på minst ett par år, säger han.

I lagen om skydd mot olyckor som brandförsvar utgår ifrån, står det att varje olycka ska redas ut i skälig omfattning, berättar Fredrik Nilsson. Att man ska utreda orsakerna till olyckan och räddningsinsatsen, i största möjliga mån.

– Beroende på vad det är för insats, så kan utredningen bli större eller mindre. Vi skriver allt i en insatsrapport efter varje olycka, det brukar vara tillräckligt. Men sen när det händer lite större saker, så kan man göra en mer ingående utredning, det ska vi göra enligt lagen, säger han.

 Anledningen till att Uppsala utförde utredningen var för att få en oberoende part som inte var med under själva räddningsarbetet.

– Vid en sån här händelse brukar det vara bra att någon som inte har varit med eller påverkat på något sätt gör utredningen, då får man till den här objektiviteten som eventuellt missas annars, säger Fredrik Nilsson.

Efter utredningen har Uppsala brandsförsvar tagit fram förbättringsförslag, som Fredrik Nilsson tycker är något som inte bara gäller för Piteå-Älvsbyn utan andra brandförsvar med. 

– Den här räddningstjänsten gjorde allt de kunde för att rädda byggnaden, och det är klart att man hittar många förbättringsförslag i efterhand. Men det jag vill trycka på för vår egen skull, är att öva mer och vara duktiga på att öva, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!