Hat mot utpekade tjejer på sociala medier

Ryktesspridningen på sociala medier efter branden i Gottsundaskolan har gått blixtsnabbt bland Uppsalas ungdomar. Två namngivna tjejer pekas ut som skyldiga. De hatiska kommentarerna mot dem är många.

Efter branden som totalförstörde Gottsundaskolan sprids många obekräftade uppgifter på sociala medier bland Uppsalas unga.

Efter branden som totalförstörde Gottsundaskolan sprids många obekräftade uppgifter på sociala medier bland Uppsalas unga.

Foto:

Brand2018-10-09 21:17

Redan på måndagsmorgonen började filmer och skärmdumpar cirkulera på Snapchat bland barn och ungdomar i hela Uppsala. En film som blivit mycket spridd påstås föreställa de två misstänkta minderåriga tjejerna som på natten greps för branden. Obekräftade uppgifter om varför de ska ha tänt eld på skolan och hur de gick till väga har också fortplantat sig snabbt på sociala medier.

– Många tar skärmdumpar från Snapchat och skickar vidare till sina kontakter som kan vara flera hundra. Och så skärmdumpar de i sin tur och skickar vidare. Nu har alla den här informationen, säger Heléne Roman som är enhetschef och fritidsledare på KFUM:s fritidsgård i Gottsunda.

Fritidsgården hade öppet på måndagen och kommer att ha öppet alla kvällar resten av veckan. Heléne Roman märker ett stort behov bland barn och unga i Gottsunda att prata om branden. Känslorna är starka.

– Det som hänt är ett trauma som vi inte ens kan överblicka. Gottsundaskolan var en väldigt trygg punkt för många, dit de gick redan innan skolan började. Nu finns en enorm sorg och mycket ilska. Och rädsla, jag har hört barn som är rädda för att möta dem som anlade branden. De undrar vem som kan göra så här.

Känslorna märks även på nätet: hatiska kommentarer mot dem som misstänks ligga bakom branden florerar i sociala medier. Detta är något som polisen har uppmärksammat och följer.

– Ja, det måste vi ha koll på. Skolan har ju varit en trygg knutpunkt i Gottsunda och nu är det mycket upprörda känslor bland eleverna. Det har från bland annat lärare framkommit en oro över vad som skulle kunna hända, säger Stefan Siesing som är yttre befäl på Uppsalapolisen.

Finns det någon konkret hotbild mot de utpekade tjejerna?

– Det kan jag inte säga något om. Men finns det det så har vi en organisation för att hantera det.

Stefan Siesing kan dock dementera uppgifterna om en av de filmer som spridits mest, med två unga tjejer som pratar in i kameran. Den är inte inspelad efter branden, utan i en buss tidigare på kvällen. Om det är de två tjejerna på filmen som också är misstänkta för branden kan han inte uttala sig om.

De två tjejer som är misstänkta för branden greps av polis i skolans entré strax före klockan tre natten mot måndag. De är bägge under 15 år och det är därför socialtjänsten som avgör vilka åtgärder som ska sättas in om det visar sig att de är skyldiga. De kan inte åtalas eller dömas till något straff, däremot kan de bli skadeståndsskyldiga.

Ingen av tjejerna är elever på Gottsundaskolan. Rykten har spridits om att branden skulle vara någon slags hämndaktion mot Gottsundaskolan, men det stämmer inte enligt Stefan Siesing.

– Det vi från polisens sida kan säga är att ingen har åkt dit och tänt på skolan bara för att det är just Gottsundaskolan. Det fanns inget sådant uppsåt.

Hot, våld och kränkningar på sociala medier är ett växande problem som Uppsala ungdomsjour jobbar mycket med att förhindra. De är regelbundet ute i skolor och pratar med elever, lärare och föräldrar om vikten av att tänka sig för innan man lägger ut något eller sprider vidare anklagelser och rykten.

– Det handlar både om vad du utsätter dig själv för och vad du utsätter andra för på sociala medier. Vi måste ständigt påminna varandra om hur snabbt saker och ting kan spridas i dag, säger Hilde Wiberg som är verksamhetschef för ungdomsjouren.

Hon möter många ungdomar som själva blivit utsatta för skvaller, hot och hat på sociala medier. Samtidigt märker hon att många av de som sprider sådant ofta inte tänker på konsekvenserna.

– Vi vill få ungdomarna att fundera över frågan: hur mår den här personen?

Vuxenvärlden är ofta helt frånvarande i de sociala forum där ungdomar håller till. Hilde Wiberg uppmanar föräldrar att ladda ner de appar som barnen använder och att prata med barnen om hur man får och ska agera på sociala medier.

– Men vi vet ju att det är väldigt lätt också för vuxna att ryckas med och skriva mycket hat. Så man behöver fundera över vilken förebild man själv är.

Tips till föräldrar

Lär dig de appar ditt barn använder, främst Snapchat och Instagram. Fråga om du får vara vän med ditt barn och kommunicera med barnet där på ett positivt sätt.

Prata med ditt barn om hur man använder sociala medier. Om riskerna, vad som är moraliskt rätt och vad som är tillåtet. Om hur det man lägger ut kan få konsekvenser både för en själv och för andra.

Prata med barnet om vikten av att vara källkritisk och att mycket av det som cirkulerar på sociala medier bara är rykten. Om vikten av att inte sprida vidare sådant som inte säkert är sant eller sådant som gör andra illa.

Källa: Uppsala ungdomsjour

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!