Rörligheten ökar med boxning

Rock Steady Boxing som är ett amerikanskt koncept kan hjälpa Parkinsonssjuka. Paradoxalt nog – boxning har ju rykte om sig att orsaka Parkinsons sjukdom.

Ann-Christin Lindqvist och Erik Grusell tränar koordinationen.

Ann-Christin Lindqvist och Erik Grusell tränar koordinationen.

Foto: Fredrik Swartling

Boxning2018-10-14 11:00

– Vi har en grupp, Grå Pantrar, på vår klubb. Med dem reste vi till legendariska Gleason´s Gym i New York – där alla de stora grabbarna inom boxningen har tränat såsom Tyson och Muhammed Ali. Är du i New York bör du åka dit för atmosfärens skull. Där såg vi ett gäng Parkinsonsjuka som tränade och blev intresserade, säger Hans Lindahl, ordförande i Narva boxningsklubb i Stockholm.

Den var Narva som tog Rock Steady Boxing till Sverige år 2015. I dag finns konceptet på 14 klubbar i Sverige och på 630 i USA.

Allt började när den amerikanska åklagaren, Scott Newman från Indianapolis i USA, drabbade av parkinson i unga år. Han blev deprimerad och fick hjälp av en vän som var polis och boxningstränare. Efter att han hade boxats under något halvår hade skakningarna i hans händer minskat.

– Det sägs att han ska ha vaknat på natten och väckt sig fru med orden: Look I am rock steady, säger Hans Lindahl, som förklaring träningsformens namn.

Rock Steady Boxing har funnits sedan 2006 och ett amerikanskt forskarteam har följt 90 personer med Parkinsons sjukdom vid fysioterapifakulteten, Indianapolis universitet. Hälften av gruppen fick boxningsträna medan andra hälften tränade på andra sätt. Resultatet visade att de som boxades fick bättre rörlighet, mer styrka och ökat välbefinnande. Ännu finns ingen liknande svensk forskning.

– Boxningen kan inte stoppa sjukdomen, som är progressiv, men den verkar kunna få symtom att avstanna hos vissa personer, säger Hans Lindahl.

Rock Steady Boxing är intensiv träning som består av cirka 70 procent vanlig boxningsträning och cirka 30 procent av inslag för att stärka de kognitiva funktionerna, det vill säga den mentala förmågan.

– Ett sätt att bygga ut övningen är att tränaren kan säga röd, istället för en rak vänster. Då får de som boxas också tänka samtidigt. Det ger kognitiv träning och då bildas nya hjärnceller, säger Hans Lindahl.

Inga hårda slag eller slag mot huvudet är tillåtna. I USA får deltagarna inte ens nudda varandra. Försäkringsbolagen vill inte riskera att betala ut skadestånd.

Och vad svarar Hans Lindahl dem som säger att det här kan väl inte stämma; boxning är ju känt för att orsaka Parkinsons sjukdom. Vilket sägs ha hänt boxningslegenden Muhammad Ali.

– Muhammad Ali gick onödigt många matcher mot slutet av sin karriär och fick hjärnskador. Det var nog snarare så att han hade symtom som liknade dem vid Parkinsons sjukdom, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!