Inbromsning för Uppsalas bostadsmarknad

Uppsalas bostadsmarknad har svalnat. Anledningen: en kombination av amorteringskrav, mer återhållsamma banker och en hög nybyggnadstakt.

Röster om bostadsmarknaden i Uppsala. Ulrika Lööf, Tomas Widerlöv och AnnaSara Sundqvist Wolf.

Röster om bostadsmarknaden i Uppsala. Ulrika Lööf, Tomas Widerlöv och AnnaSara Sundqvist Wolf.

Foto:

Bostadspriser2017-07-01 10:00

Rapporter om kraftiga prisstegringar och osund hushållsbelåning har de senaste åren kommit i en strid ström. Men nyligen presenterade Svensk Fastighetsförmedling statistik med en annorlunda vinkel, över var i Sverige som priserna hade ökat minst. Vad gäller bostadsrätter så hamnade Åre i topp. Och det med en ökning på hela 43 procent på fem år. Så när det omdiskuterade amorteringskravet till slut trädde i kraft 1 juni 2016 var det hög tid. Och effekten blev drastisk precis inför.

– Det vart tvärstopp, säger Tomas Widerlöv, vd och delägare i Widerlöv & Co.

Efter det har marknaden lugnat ned sig något. Men Finansinspektionen är fortsatt orolig för utvecklingen och har lanserat ett förslag – som nu är ute på remiss – om att nya bolånetagare som lånar för mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera 1 procent mer än vad de gör i dag.

Flera mäklare som UNT har talat med ser en avmattning på marknaden den senaste tiden.

– För ungefär 4–5 veckor sedan började det bli färre folk på visningarna och försäljningstiderna blev längre. Det är på grund av de skärpta amorteringskraven och att bankerna helt enkelt blivit försiktigare. Nu räknar de med höga räntor, 7–8 procent i vissa fall, och då är det färre som har råd att köpa. Man får hitta andra objekt och kanske titta i andra områden än man tänkt, säger Tomas Widerlöv.

Ulrika Lööf, vd och fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala, har en liknande bild av situationen.

– Det är en inbromsning just nu och inte alls samma upphaussade marknad som vi såg tidigare med enorma budgivningar och att allt säljs mycket snabbt. Det tycker jag är sunt.

Hon menar att säljare nu får vara på det klara med att det tar lite längre tid.

– Och för köpare så är det bra, man får möjlighet att se fler objekt och tid att tänka efter.

Och även för mäklare innebär den lugnare tillvaron ett annat arbetsklimat.

– Det är lättare att ha 2–3 personer att resonera med än 20, det blir mer kvalitet, säger Tomas Widerlöv.

Ulrika Lööf pekar på att priserna för bostadsrätter har gått ner i april och maj och väntar sig en minskning för juni också. Däremot visar villapriserna inte samma tendens.

– Det är inte bara amorteringskravet som spelar in på prisbilden. För borätter så har utbudet ökat på grund av alla nybyggnationer. Men det byggs däremot inte så mycket villor, och det gör att priserna fortsätter uppåt, säger Ulrika Lööf.

LÄS MER: Priserna på bostadsrätter fortsätter att sjunka

Mäklarhusets vd AnnaSara Sundqvist Wolf är inne på samma linje.

– Det finns väldigt mycket nyproduktioner ute, men det är inte många friliggande villor. Det är väl mest i Lindbacken. Vi får många förfrågningar från folk som letar tomt för att bygga eget.

Nu går bostadsmarkanden in i en lugnare period. Men den varar inte så länge. Snart är mindre lägenheter heta när studenter ska skaffa boende inför terminen. Troligen väntar sedan fortsatt stabilisering av prisbilden under hösten.

– Jag tror att det blir en bra höst och att att priserna etablerar sig på en stabil nivå, säger Ulrika Lööf.

AnnaSara Sundqvist Wolf menar att det handlar mycket om hur utbudet ser ut. Ända sedan maj har det funnits många objekt ute.

– Det finns mycket för köparna att välja på och omsättningshastigheten är inte alls lika hög den senaste tiden.

Det är mycket som talar för att avmattningen är här för att stanna. Frågan är emellertid om vilken nivå som egentligen kan sägas vara förnuftig för en expansiv stad som Uppsala.

Tomas Widerlöv tror inte på några stora prisökningar i höst.

– Det blir en normalisering. Sen kan man förstås undra: vad är en normal marknad i Uppsala?

Amorteringskravet

Lån på bostad som överstiger 50 procent av bostadens värde omfattas av amorteringskravet.

Bolån på 50–70 procent av bostadens värde ska amorteras med ett belopp motsvarande 1 procent av totala lånebeloppet.

Är belåningen över 70 procent är den årliga amorteringen 2 procent.

Ett nytt förslag från Finansinspektionen är att de som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera 1 procent mer än vad de gör i dag. Om detta skulle realiseras och räntorna stiger till 4–5 procent skulle det få stor effekt för dem som har hög belåningsgrad.

Källa: FI, SBAB, SEB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!