Vintervärme med braskamin

Allt fler skaffar braskamin till villan eller fritidshuset. Mysfaktorn är stor, dessutom är kaminen ett komplement till den vanliga uppvärmningen. Numera finns också miljömärkta alternativ att välja mellan.

Foto: Nibe

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:12
Hemma i köket hos familjen Möller på Norra Djurgården i Stockholm sprakar det hemtrevligt från brasan under frukosten. I den öppna spisen i hörnet står en spiskassett, en insats som gör brasan betydligt mer värmeeffektiv än om man skulle elda direkt i spisen.
Och även om det är trivsamt att sitta vid köksbordet med en kopp te och titta på lågorna som flammar bakom glasluckorna, så är det inte bara för trevnads skull som det eldas flitigt i Djurgårdsvillan.
- Här behövs det eldas på vintern för värmens skull, det kan dra rätt kallt genom springorna när det blir minusgrader ute. Tapetserade gärdsgårdar, så kallar vi skämtsamt husen här på Djurgården, säger Heidi Möller.

Vedeldning som komplement till det eldrivna värmesystemet är ett allt vanligare skäl till att folk skaffar en eldstad utöver standarduppvärmningen. Det menar Björn Valentin, ordförande för Svenska brasvärmeföreningen. Genom att tända en brasa då och då kan man inte bara öka trivselfaktorn utan även dra ned på uppvärmningskostnaden. I vissa delar av landet kan det rentav vara en trygghetsfråga - vid strömavbrott är det viktigt att kunna värma upp bostaden utan el. Det fick många familjer erfara efter stormen Gudrun.

Men miljöhänsyn har också börjat spela en allt viktigare roll när det gäller inköp av braskaminer. De flesta försäljare upplever en ökad efterfrågan på miljövänlig teknik som minimerar partikelutsläppet.
- Lite kortfattat kan man säga att moderna braskaminer är 40 procent effektivare, och 90 procent renare, än gamla modeller. Det är tack vare bra teknik som ger en mer fullständig förbränning och minskar giftiga utsläpp av kolmonoxid och tjära. Där kan man titta på de märkningar som finns, P-märkning och Svanen, säger Björn Valentin.

Inköpskostnaden varierar mellan olika modeller. Och alla kan inte komma undan med en spiskassett eftersom en sådan kräver öppen spis.
Braskaminen är en del av inredningen och därför är designen viktig. Enligt en försäljare på Keddo är kaminer med mycket glas och runda former populärt i Sverige. Utbudet är stort och det finns något för de flesta. Eller vad sägs om vridbara kaminer, braskaminer som är inbyggda i väggen eller specialvarianter som är placerade mitt i rummet? Men oavsett vilken braskamin som faller dig i smaken är det viktigt att du känner dig trygg med ditt val. Anlita därför en fackman för installationen, följ eldningsinstruktionerna och, om du bor i radhus, försäkra dig om att grannarna är med på noterna innan du slår till!



Bild 01: En sprakande brasa vid morgonkaffet höjer trivselfaktorn för Heidi Möller.
Foto: Malin Eijde
Bild 02: En spiskassett i den öppna spisen är värmeekonomiskt. Och dessutom mysigt, tycket Martin Möller och pappa Calle.
Foto: Malin Eijde
Bild 03: Den som har öppen spis kan köpa en spiskassett, ett billigare alternativ till en braskamin.
Foto: Malin Eijde
Bild 04: I det moderna hemmet passar kanske braskaminen Contura 655 som har ett hölje av aluminium och rostfritt stål.
Foto: Nibe
Bild 05: Pelarfoten gör att braskaminen Contura 585 kommer upp till en betraktarvänlig höjd.
Foto: Nibe
Bild 06: Sugen på pizza? Handöls täljstenskamin 26T kan utrustas med bakugn.
Foto: Nibe
Bild 07: Fördelarna med en brasa är att den doftar, hörs - och syns. Med sidorutorna på braskaminen Handöl 32 syns elden ännu bättre.
Foto: Nibe
Bild 08: Braskaminen Tokyo erbjuder sprider inte bara brasvärme utan fungerar även som rumsavdelare. Glas på båda sidor av insatsen gör att man ser elden från två olika håll.
Foto: Nibe
Bild 09: Keddys spiskassett 510 är en storsäljare, mycket på grund av det generösa glaspartiet och den bulliga formen.
Foto: Keddy
Bild 10: Jøtuls lyxigaste braskamin F373 i gjutjärn kan vridas 360 grader om den är toppmonterad.
Foto: Jøtul
Bild 11: Eurofocus 950 ser nästan ut som en tavla. Prisbelönt design av Dominique Imbert, säljs av bland annat Dis Inredning.
Foto: Dis
4
Tips: Skaffa braskamin
+ Välj pålitliga varumärken.
+ Be att få provelda kaminen före köpet.
+ Köp miljögodkänt. En effektiv förbränning är både miljövänlig och värmeekonomisk. Många kaminer och spiskassetter är Svanmärkta eller P-märkta (Sveriges Provnings- och Forskningsinstituts märkning).
+ Elda rätt. Följ eldningsinstruktionerna som följer med kaminen.
+ Vid nyinstallation krävs en bygganmälan - kontakta den kommunala byggnadsnämnden.
+ När installationen är klar ska den besiktas av skorstensfejare.
+ Sedan december 2008 går det att söka ROT-avdrag för byggarbeten. Läs mer på www.skatteverket.se.

Fakta: Olika lokaleldstäder
+ Spiskassett - en insats som gör eldningen mer energieffektiv i den öppna spisen. Den billigaste lösningen.
+ Braskamin - den vanligaste lösningen. Tillverkas i stålplåt eller gjutjärn. Finns i färdiga paket med skorsten i byggsats.
+ Kakelkamin - braskamin med kakelbeklädnad. Uppskattas av många för utseendet och för att den är lätt att rengöra.
+ Täljstenskamin - braskamin beklädd med täljsten. Täljsten är trögare i uppvärmningen, men håller också värmen längre.

Fakta: Ungefärliga kostnader
+ Spiskassett: cirka 8 000-12 000 kronor
+ Braskamin 10 000-25 000 kronor
+ Kakelkaminer 15 000-25 000 kronor
+ Täljstenskaminer 15 000-30 000 kronor
+ Täljstensugnar 25 000-60 000 kronor
+ Skorsten till enplanshus 10 000-13 000 kronor
+ Skorsten till 2-planshus 13 000-15 000 kronor
+ Golvskydd 700-2 500 kronor
+ Monteringskostnader cirka 10 000 kronor beroende på eldstad och skorsten
+ Kostnad för bygganmälan 1 000 kronor-2 000 kronor

Källa: Svenska Brasvärmeföreningen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!