Vintage tema på inspirationsmässa

Inspirationsresor har vi alla hört talas om. Och en slags inspirationsresa är just vad ett besök på Formexmässan är tänkt att vara. I år är temat vintage travel.

Finland selected by Formex är en utställning på mässan där trendanalytikern Stefan Nilsson valt ut  finsk design.

Finland selected by Formex är en utställning på mässan där trendanalytikern Stefan Nilsson valt ut finsk design.

Foto: Janerik Henriksson /Scanpix

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-08-29 08:00
En slags resa för alla dem som arbetar med inredning och design. I höst heter temat Vintage travel, men projektledaren Maria Strandberg Torén hävdar bestämt att det inte handlar om någon antikmässa bara för att vintage är ordet på allas läppar. I stället handlar det om inspiration som hämtats från svunna tider.

Redan i entréhallen gör sig temat påmint: ett besök på stylisten Paula Malms inspirationsutställning inger känslan av att man hamnat på en gammal tågstation. Visserligen är ju det där med att resa inte riktigt rumsrent längre, i alla fall inte om man tänkt använda bilen eller ta flyget. Men tåg är något helt annat. Miljömässigt och rätt.

På höstens Formexmässa finns det dock fler inspirationsutställningar. En av de stora nya satsningarna heter Finland selected by Formex och är en utställning där trendanalytikern Stefan Nilsson valt ut föremål med finsk design.
- Jag fick i uppdrag att åka till Finland och göra ett urval, och åkte dit med alla mina fördomar om hur finsk design ser ut, säger han.
Finsk design är mer än Alvar Aalto och Marimekko.
- Alla finska designers slåss liksom med sitt Marimekko-arv. Men det finns så mycket pigg och nyfiken design och väldigt många unga designers som vi inte alls känner till, fortsätter han.

Det finns även gott om svenska unga designers på mässan. Tolv speciellt utvalda unga och lovande designers finns samlade på området Young designers. Malin Ehlin som står bakom märket Mrs Murphy har just fått orderförfrågningar från såväl USA som Japan tack vare mässan, som uppenbarligen röner intresse även utomlands.
- Japanerna tycker att mina kurbits- och broderimönster är jätteexotiska. Och allt är producerat i Sverige också, annars skulle det ju kännas lite fel, säger hon.

Mönstren till Malin Ehlins handdukar och brickor har hon hämtat från gamla allmogemönster och folkdräkter. Gamla vantar i traditionella mönster som mormor stickat för länge sedan har fått stå modell för moderna mönster. En svunnen tid i ny tappning, med andra ord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!