- Det förekommer lokala avvikelser som inte har stöd i plan- och bygglagen, vilket är ett problem, säger Lars Brask, jurist på Boverket.
Generellt gäller att alla måste söka bygglov vid nybyggnation, tillbyggnader eller väsentligt ändrad användning för hela eller delar av en byggnad. Det krävs även bygglov för att sätta upp murar eller plank samt bygga parkeringsplats eller upplag. Det finns dock flera undantag från de generella kraven. Hit hör till exempel friggebodar, upp till 1,8 meter höga plank och murar kring en uteplats.
Generöst på landet
För fastigheter i ett område utanför detaljplan och samlad bebyggelse, alltså ute på landet, är reglerna mer generösa. Här får man utan bygglov göra mindre tillbyggnader samt bygga mindre uthus eller fristående komplementbyggnader. Samma sak gäller högre murar och plank i omedelbar anslutning till byggnaden. Däremot krävs grannarnas godkännande om man bygger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Om grannen inte godkänner tillbyggnaden kan byggnadsnämnden avgöra frågan i en så kallad lovprövning.
Oavsett var fastigheten ligger rekommenderar Lars Brask alla att ta kontakt med kommunen redan på planeringsstadiet. Det kostar inget att fråga om vilka åtgärder som kräver bygglov eller inte.
- Var så tydlig som möjligt från början, det underlättar senare i processen. Börja med att ta kontakt med den som sköter byggloven på kommunen. Då kan du få en tidig indikation på om projektet är genomförbart eller inte. Om fastigheten ligger inom ett detaljplanelagt område finns det ofta klara riktlinjer om tillåtna ytor och höjder. Detaljplanen är en offentlig handling och består av en karta samt en skriftlig beskrivning av vad som får byggas inom området.
- Glöm heller inte att informera grannarna. Även om de inte har någon vetorätt går de flesta bygglovsärenden igenom betydligt snabbare om grannarna godkänner projektet. Har de invändningar kan det ta betydligt längre tid innan bygglovet är klart.
Två till fyra månader
Ett normalt bygglovsärende tar mellan två och fyra månader. Längst tid tar det för den som lämnar in ansökan under våren och sommaren eftersom det är högsäsong för all slag
För den som har bråttom går det att söka förhandsbesked. Om nämnden ger ett positivt besked är nämnden bunden av beskedet i två år. Det krävs dock fortfarande ett formellt bygglov före själva byggstarten. Gäller det ett större projekt är det bra om en arkitekt får vara med och utforma förslaget så att nämnden får ett välunderbyggt underlag.
Byggnadsnämnden tar i första hand hänsyn till om byggprojektet passar in i den omgivande bebyggelsen och landskapet samt om det kan medföra fara eller störningar för grannarna. Därför är det extra viktigt att presentera utvändiga ritningar som tydligt visar hur bebyggelsen kommer att se ut.
- Vi kommer att få se ett förslag till en revidering av plan- och Bygglagen under året. Men än är det för tidigt att uttala sig om hur de nya reglerna kommer att utformas. Tills vidare gäller den nuvarande lagstiftningen.
Besvärskedjan
Om byggnadsnämnden inte godkänner byggprojektet går det att överklaga beslutet. Den normala besvärskedjan är då att först vänder man sig till länsstyrelsen och sedan länsrätten, kammarrätten och till sist regeringsrätten. De här
är samma instanser som grannar eller andra berörda parter kan använda om de vill överklaga ett bygglovsbeslut.
Bygglovet gäller i fem år med tillägget att byggstarten måste ske inom två år från att bygglovet beviljades. Ett vanligt misstag är att man glömmer att lämna in en bygganmälan senast tre veckor före byggstart.
Här brukar många kommuner vara noggranna eftersom de vill vara säkra på att jobbet utförs fackmannamässigt. I bygganmälan ska tydligt framgå vem eller vilka som är entreprenörer för de olika delarna samt vem som är kvalitetsansvarig.
Det sista steget före byggstarten är det så kallade byggsamrådet där den kvalitetsansvarige träffar kommunens byggnadsinspektör för att gå igenom projektet. Därefter utfärdar byggnadsnämnden ett samrådsprotokoll och sedan är det bara att sätta i gång. När bygget är klart och kontrollplanen följts utfärdar byggnadsnämnden ett slutbevis.