Vedeldning kan orsaka cancer

Ny studie visar att de som eldar med ved inomhus har fem gånger högre halter av cancerframkallande ämnen i luften än de som har element eller fjärrvärme. Bland villaägarna i Uppsala råder dock lugn.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:12
I dagarna presenterade Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg en studie som visar att röken från en vedpanna eller öppen spis är lika farlig som avgaserna i en trafikerad storstad. Det var forskaren Pernilla Gustavsson på avdelningen för Arbets- och Miljömedicin som genomförde undersökningen på 23 värmländska villor i Hagfors. 13 hus värmdes upp med vedeldning i kamin, panna eller öppen spis, och 10 hus hade element eller vattenburen värme. Resultaten visade att de vedeldade husen hade fem gånger högre halter av det cancerframkallande ämnet benso(a)pyren i inomhusluften. Detta ämne tillhör de så kallade PAH-partiklarna, som i sin tur är den största grupp cancerogena ämnen man i dag känner till.
Tidigare har man framför allt funnit det på de hårdast trafikerade storstadsgatorna.

Bland villaägarna i Uppsala råder dock lugn. Energi- och klimatrådgivare Jan Lemming har inte fått några reaktioner och tycker heller inte det finns någon anledning till oro.
- Tidigare var vedeldningen i Uppsala ett välkänt bekymmer. Miljökontoret fick in en mängd klagomål ifrån privatpersoner runt om i kommunen och därför gjordes en undersökning i Vänge där det eldades mycket. Den visade att luften på orten var sämre än på Stora Torget.
Fördelen med att bo här är att man nu har plockat bort 9000 skorstenar i kommunen och nästan uteslutande övergått till fjärrvärme. Miljökontoret har ställt allt högre krav på villaägarna och det har gjort mycket för stadsluften, menar Jan Lemming. Han tycker emellertid inte att man ska förbjuda vedeldning helt.
- Däremot är det viktigt att invånarna i kommunen lär sig att elda "rätt" och att ta hänsyn till miljön och inte bara till sin plånbok. Och just därför är såna här rapporter bra.
Energi- och klimatrådgivarens tips:
?Det viktiga är att kaminen eller spisen är typgodkänd och har rätt syretillförsel.
?Dålig ved kan orsaka pyreldning, när du inte ser några lågor och det bara ryker. Den bästa lösningen är därför pelletseldning i typgodkända eldstäder.
?En korrekt vedeldning mot ackumulatortank ger låga utsläpp och är inte lika skadlig. En ackumulatortank är en isolerad vattenbehållare som lagrar värme, ungefär som en stor termos.

Fakta: Benso(a)pyren
?WHO:s gränsvärde för benso(a)pyren är 0,1 nanogram per kubikmeter luft. I studie i Hagfors uppmättes fem gånger så höga halter i inomhusluften.
?Benso(a)pyren är en av de mest cancerframkallande PAH-partiklarna. PAH står för polycykliska aromatiska kolväten och är den största gruppen cancerogena ämnen.
?PAH-partiklar ökar risken för cancer i luftvägarna och bildas när kol eller kolväten, som exempelvis olika oljor, upphettas utan att det finns tillräckligt mycket syre för att ge en fullständig förbränning till koldioxid.
?Bilavgaser, trasiga bildäck och vägslitage är de största källorna till PAH i storstäderna. Småskalig vedeldning och bensinstationer är andra källor.

Källa: Kemikalieinspektionen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!