Växterna som håller i höst

Bara för att det är höst och kallt finns ingen anledning att inte njuta av säsongens växter. Många vackra och färgstarka växter klarar kyla och är lämpliga även för plantering på kyrkogården.

Foto: Inger Palmstierna

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-11-03 14:00
Urvalet växter som säljs för användas utomhus är minst sagt blandat. Det finns allt ifrån ömtåliga krukväxter som cyklamen till fleråriga barrväxter. Det mesta är importerat och inte speciellt anpassat för vårt klimat men med lite omvårdnad kan de vara fina under hela hösten.

Växter man köper i kruka för att använda som dekoration under hösten växer inte. Oftast väljer man att bara sätta krukorna tillsammans i en korg eller större kruka. Gör man sig besväret att plantera ner växterna i jorden vinner man mycket.
Många växter torkar ihjäl, klockljung som blir brun har vanligen torkat, likaså krysantemum. Ta därför av krukan och sätt ner växterna i planteringsjord på samma sätt som med sommarblommor. Det viktigaste är att själva kanten på jordklumpen är under jord, då håller de sig fuktiga.
Växterna skall inte dränkas men vara jämnt fuktiga. Regnar det mycket blir de flesta växter bruna. Sätt därför om möjligt krukorna under utskjutande tak. Vattna höstkrukorna regelbundet men lite försiktigt. En solig höstdag kan de dricka mycket men en mulen vecka kanske det inte behövs vattnas alls.

Klockljung är den vanligaste höstväxten. Den finns i lila och vitt men de vita blir ofta bruna vid regn. Klockljung är besvärlig att vattna eftersom den odlas i en mycket kompakt torvmull men planterar man den går det bättre. Vanlig ljung finns i blomfärgerna vit, rosa, lila och lilaröd i kombination med gröna, grågröna eller limegröna blad. Ljung är flerårig och kan till skillnad från klockljung planteras i trädgården. De behöver en kemiskt sur jord, trivs bra under rododendron, staketvindruva och andra surjordsväxter. När man sätter dem i kruka för engångsbruk behöver man inte ha rododendronjord, det räcker med plantjord eller torvmull.

Växter med dekorativa blad behåller färgen länge, vissnar inte utan är oftast fina även om de fryser. Samma sak gäller växter med bär och de blir allt vanligare . Bärljung har bär som liknar snöbär, vanligen vita men finns i rosalila och mörkrött. Tuvvaktelbär påminner mer om stora lingon i klarrött. Dekorationskål ser ut som stora vackra rosor och de håller otroligt länge. Flera av sommarens bladväxter är vackra under hösten som rabatteternell och silverkrage. Även prydnadsgräs av olika slag passar fint i kruka. Ta rätt på de plantor från sommaren som fortfarande är fina och sätt dem i höstkrukan för mer variation.

När man pryder på kyrkogården skall man tänka på samma sak som i trädgården. Växterna står längre och klarar sig bättre med jordklumpen nergrävd i jorden. Vattna dem rikligt vid planteringen. Har man stora krukor sätter man växterna i dem. Man behöver inte köpa ny jord till höstplantorna, de kan stå i sommarblommornas jord men plantera ner dem ordentligt. Ofta är det rätt torrt på kyrkogårdar och den fuktiga jorden i krukan ger plantorna bättre chans att stå länge. Ställ inte ljusen för nära, även om de inte bränns kan de torka av värmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!