Vattenskadorna kostar allt mer
I Sverige har kostnaderna för vattenskador skjutit i höjden på senare år. Annat är det i övriga Norden. Där bygger man säkrare badrum, för där går det inte att försäkra våtutrymmen mot vattenskador.
Hos Länsförsäkringar har antalet anmälda vattenskador ökat. Ibland måste nästan helt nya badrum rivas ut.
- Egentligen borde man inte kunna försäkra badrum, säger Peter Bratt, Länsförsäkringars expert på skadeförebyggande arbete.
Sverige är det enda land i Norden som försäkrar badrum.
Svenska hus brukar ha stommar av trä och eftersom trä är ett levande material som rör sig, kan det bli sprickor i tätskikten. Kakel och klinker kräver egentligen gjutna betonggolv och murade väggar.
Även i övriga Norden är traditionen stark att bygga trähus, men de lägger badrummen på bottenvåningen, gjuter betongplattor och murar innerväggarna.
Badrum står för drygt hälften av vattenskadorna och kök för en fjärdedel.
- I Sverige förbrukar vi 60 procent av vattnet i badrummet, 30 procent i köket och tio procent i tvättstugan. Men jag tror inte att någon kan tänka sig att lägga ekparkett och ingen golvbrunn i tvättstugan, säger Peter Bratt.
Han önskar att Boverket skulle klassa kök som våtrum.
- Då skulle det komma krav på golvbrunnar med tätskikt. Med en golvbrunn under diskbänken skulle antalet fuktskador halveras i köken, säger han.
Den allra senaste trenden är badrum inriktade på upplevelser, till exempel arkitektritade badkar i rum som inte är våtutrymmen: en nedsänkt jacuzzi i vardagsrummet eller ett inglasat badrum i sovrummet.
- Det finns i Stockholm nu, så inom två år har vi det i Uppsala, säger Peter Bratt.
Han räknar kallt med att det kommer att synas i skadestatistiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!