Världskänt Uppsalahus till salu

Den världskända arkitektklenoden "Villa Göth" är nu till salu. Utgångspris: 12,5 miljoner kronor. ”Det är något för de som vill kunna säga 'Det här har bara vi'”, säger mäklaren Andras Lindqvist.

Villa Göth. Stilen fokuserar på funktionalitet och enkelhet för att undvika känslor och associationer hos betraktaren.

Villa Göth. Stilen fokuserar på funktionalitet och enkelhet för att undvika känslor och associationer hos betraktaren.

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2018-09-23 18:00

Känslor och associationer undanbedes – genom enkelhet och funktionalitet ska formgivningen helst väcka precis ingenting hos betraktaren – det är "nybrutalism" i sitt esse.

Någonstans där gick tankarna när Lennart Holm och Bengt Edman år 1950 gick ihop och reste ett hus till den förstnämndes morbror, Elis Göth. Med "ingenting" som avsikt kom huset att bryta ny mark inom arkitekturen och så småningom mynta just begreppet "nybrutalism".

Idag är "Villa Göth" världskänd inom arkitektkretsar och omskriven i litteraturen på området. Och villan som kommit att inspirera bland annat Boston City Hall och Birminghams centrabibliotek ligger gömd i ett bostadsområde inte mindre än ett stenkast från Botaniska trädgården på Döbelnsgatan 17 i Kåbo.

Nu är huset till salu. Utgångspris: 12,5 miljoner kronor.

Vem kan tänkas lägga beslag på denna dyrköpta världsklenod?

– Det gäller att man har ett intresse av arkitektur, så man faktiskt kan uppskatta de små rummen med WC och tvättrum. Har man ett öga för det där, så blir det ett extra värde, säger mäklaren Andreas Lindqvist.

Huset är internationellt känt för sin säregna arkitektur. Höjer det värdet?

– Både ja och nej. Det blir ju en mer speciellt målgrupp. Det drar upp värdet för de som faktiskt söker huset.

Huset internationella stjärnstatus har gjort att Länsstyrelsen titulerat kåken som "byggnadsminne" – vilket innebär att inga ingrepp i husets struktur och utseende får göras och att byggnaden skall underhållas "på ett sådant sätt att dess kulturhistoriska värde inte minskar", det får heller inte byggas ut.

– Man inte göra det toppmodernt med vita väggar och spotlights. Det är ett hus för de som letar efter något unikt och vill kunna säga: "Det här har bara vi".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!