Välj rätt säng - och vakna utvilad

Vi sover bort en tredjedel av våra liv. Välj rätt säng så ökar chansen att du vaknar pigg och utvilad.

Foto: Stockxchng

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-25 10:09
- Provligg olika alternativ. Det är inte säkert att dyrast är bäst, säger Torbjörn Åkerstedt som är professor och expert på sömnforskning.
Studier från Stockholms universitet visar att vi sover allt sämre och oroligare, vilket innebär att upp till en tiondel behöver någon form av behandling.
Bakom den dåliga nattsömnen finns det lika många förklaringar som det finns människor. Men en dålig säng minskar knappast problemen, menar Torbjörn Åkerstedt som är professor i beteendepsykologi vid stressforskningsinstitutet i Stockholm.
- Tyvärr finns det ingen forskning om vilka sängar som är bäst att sova i. Tillverkarna testar endast sängens kvalitet och hållbarhet. Ett högt betyg behöver inte innebära att man sover bättre i den, säger han men tillägger att det är viktigt att sängen är uppbyggd så att den stödjer kroppen.

En mjuk yta som tillåter kroppen att sjunka in mot den allt fastare kärnan minskar risken för att hjärnan får smärtsignaler, vilket stör sömnen.
- Sängen bör även kunna hantera värmeavgivningen. Vi sover bäst om kroppstemperaturen får sjunka något. Helst bör hjärnan få så lite input som möjligt. Det här gör att man ska se till att ha det mörkt och tyst omkring sig.

Torbjörn Åkerstedt menar att frånvaron av forskning på området gör att var och en måste lita på sitt sunda förnuft när de väljer säng.
- Provligg så många alternativ som möjligt. Och se till att köpa en bred säng. Det är inte ovanligt att vi vänder oss upp emot 60 gånger per natt, och då är det bra om det finns gott om plats.
Med tanke på att kroppstyngden för en kort och mullig person fördelas på ett annorlunda sätt än hos en lång och mager individ innebär det att ett par som vill ha en dubbelsäng med separata madrasser mycket väl kan välja skilda fabrikat.
- Hur man upplever madrassen beror på hur den är uppbyggd. Det finns en mängd olika tekniker och material som kan skapa kombinationer som känns fastare, mjukare eller stummare. Men främst är det själva resårsystemets uppbyggnad tillsammans med stoppningsmaterialet och bäddmadrassen som ger sängen dess egenskaper.

Oavsett prisklass är de flesta resårsängar uppbyggda på ungefär samma sätt. Närmast kroppen finns en tjock bäddmadrass som är mjuk för att forma sig efter kroppens konturer. Därefter finns ett övre resårsystem som är så pass följsamt att kroppens utstickande delar kan sjunka ner en bit.
Det undre resårsystemet är kraftigare och syftar främst till att ta upp större krafter i samband med att man lägger eller reser sig ur sängen. I botten finns en trästomme med tillhörande benfästen. Ofta kan man köpa till en separat sängram som man lägger hela madrassen i.



Fakta/Tips för bättre nattsömn
+ Ha fasta rutiner - lägg dig vid samma tid varje kväll.
+ Var utomhus på dagen - då går din inre klocka rätt.
+ Låt sovrummet vara ett sovrum - bort med datorer och tv.
+ Mörklägg sovrummet - använd tjocka gardiner.
+ Tystnad är viktigt - stäng ute buller med öronproppar.

Fakta/Visste du att...
+ ... den som sover på rygg ofta föredrar mjukare sängar?
+ ... den som hellre sover på magen trivs bäst med hårdare sängar?

Fakta/Glöm inte kudden
En bra kudde ger stöd åt nacken och avlastar kroppen. Välj en kudde som ger en bekväm liggställning tillsammans med den nya madrassen.

Fakta/Sova på vatten?
Ja, varför inte. En vattensäng formar sig omedelbart efter kroppens konturer. Dessutom går det att styra värmen i vattnet så att du sover bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!