Formgivarkollektivet Fuldesign rebellar mot stilrenhet och "god smak" med mjuka monster i tyg och broderade tavlor vars budskap får en att sätta i halsen. Dessutom har de förklarat krig mot designens lyckosträvan. En av kollektivets medlemmar David Klüft Frimark, förklarar:
- Den design vi stötte på var enkel, vit, ren och tråkig. Och vi var trötta på den uppfordrande bilden av design, där man förväntas leva ett fint lyckligt liv i ett vackert hem med vackra barn. Det låg väldigt långt ifrån vad vi ville ha och som en reaktion ville vi göra design som säger något.
På er sajt kan man ladda hem mönster och beskrivningar gratis. Varför?
- Ja, det är i syfte att uppmana andra till eget skapande. Och eftersom vi är på väg in i en mer generös open source-värld är det nog rätt bra att göra det.
Ingen av er hade designbakgrund når ni startade, var det också en sorts revolt?
- Vi tycker ju inte det. Det är inget aktivt val vi har gjort, att rebella och vägra gå på designskola. Folk blir mest förvånade, vilket vi tar som en komplimang.
Vad händer för er framöver?
- Vi ska göra en utställning på Formex i augusti, där vi tar hand om Young Designlounge - som ska bli ett café och utställningsyta för unga oetablerade formgivare. Sedan ska vi vara med på Ung 08 och ha ett kuddkrigs- och monsterworkshop.
Amanda Boierth och Kerstin Mächs startade DrottningsholmOckelbo samma dag som kronprinsessan meddelade att hon får sin prins. I sitt examensarbete har de överfört parets kärlekshistoria till färgglada mönster som nu pryder kuddar, brickor och skärbrädor.
- Grundidén var att vi ville tillföra något till mönsterformgivningen. Och då ville vi bygga det på en historia som många känner till och är intresserade av. Även om man inte är rojalist är många ändå engagerade av det faktum att vi har ett kungahus, säger Kerstin Mächs.
Är ni själva rojalister?
- Nej, det får man väl säga att vi inte är. Det var inte tänkt som något rojalistiskt projekt. Och det är ju inte som att de behövde hjälp med uppmärksamheten - det har de ju klarat bra själva. Men vi fascinerades av historien. Det är ju helt knäppt när man ser Daniels historia och honom kastas in i den där världen, där hans föräldrar plötsligt är med på den här bröllopsmiddagen där de ska hålla tal framför kungligheter från hela världen.
Vad inspirerar er i er design rent allmänt?
- Jag tror att vi båda är inspirerade av mönsterformgivare som har en idé om ett mönster som mer än en dekoration. Det finns till exempel en grupp som heter Saldo som gav olika författare uppgiften att beskriva färgen gul och sedan beskrev de den i blindskrift som sedan fördes över till mönster. Vi inspireras också av 10-gruppen som förändrade mönsterklimatet i Sverige just för att de ville bort från det enbart dekorativa. Det ger ju en mer personlig prägel.
Vad händer för er framöver?
- Vi ställer just nu ut på Rhösska i Göteborg och Livrustkammaren i Stockholm. Vi vet inte vad som ska hända sedan. Men vi fortsätter att sälja våra produkter. Mönstret trycks upp på beställning i liten skala. Vi tänkte att det skulle peaka nu efter bröllopet, men vi får se. Vi får hoppas att man kan tycka att grejerna är roliga som souvenirer även framöver.
- Börjar vi göra fler projekt, blir det nog under annat namn. Nu ska jag och Amanda göra vår magisterutbildning på Danmarks designskola, så vi har inget annat inplanerat just nu.
Man vet aldrig riktigt hur många som ingår i designkollektivet Oddbirds i Tranemo. Men att de gör nya saker av gamla är desto mer säkert. Som textil och smycken - men också lampan som består av en gammal teservis staplad på höjden.
- Det blir mer äkta om man tar vara på saker. Men vi är inte helt konsekventa - vi gör mycket nytt också. Målet är att ta vara på saker för att de inte bara ska få ligga där och försvinna utan att man kan utveckla det på något sätt, säger Oddbirds Anna Starrén.
Vad har ni för mål med er design?
- Vi vill sprida glädje. Glädje och humor är en jättestor grej för oss. Så fort vi inte känner det i vårt arbete, måste vi stanna upp. Både jag och Camilla Bredin är florister i grunden och när man skapar en blombukett är det en komposition av färg, form och djup. Vi tänker på samma sätt med vår design, att det ska bli en helhet, en komposition som passar ihop. Vi utgår mycket från färger och strukturer.
Berätta om lampan av gammalt porslin!
- Vi har jobbat mycket som stylister och har samlat på oss mycket saker. I vår region finns det mycket gamla saker kvar, det är inte så uppköpt. Så de här har stått och sett söta ut någonstans. Min pappa är väldigt pysslig av sig och efter samtal med honom kom vi fram till att den där servisen behövde en funktion.
Är pappa också medlem av kollektivet?
- Ja! Och vi hoppas på att få ha honom med mer. Han har bland annat gjort en ny lampa av ihopsatta träkulor som ska lanseras på Formex i augusti.
Vad händer för er framöver?
- Vi ska åka ut med klädmärket NN07 och göra teman till miljöer i ett 40-tal av deras butiker i Norden. Sedan kommer nästa kollektion ut. Vi har åtta nya mönster och till dem har vi gjort enklare kuddar som passar till.