Uppsalabor ger sin syn på grannsämjan

Grannar som lär känna varandra stör sig mindre på varandra. Det tycker några Uppsalabor som ger sin syn på grannsämja.

Sture Karlsson, Birgitta Holm, Ann-Mari Karlsson.

Sture Karlsson, Birgitta Holm, Ann-Mari Karlsson.

Foto: Staffan Claesson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-09-05 08:00
Jan Andersson och grannen Carola Turtola språkar på innergården medan barnen leker. Två av barnen hamnar i konflikt om vem som ska få leka med grävskopan i sandlådan och Jan Andersson försöker medla. Någon grannfejd av större kaliber syns inte till.
- Det är en trevlig miljö här, säger Jan Andersson.
I bostadsrättsföreningen Östertull finns det över 300 lägenheter, fördelade på tre gatuadresser: Lästmakargatan, Salabacksgatan och Årstagatan. Alla känner inte alla, men överlag beskrivs stämningen som god. Föreningen domineras av yngre barnfamiljer och äldre som bott länge i kvarteret.
- Vi slåss inte så mycket, skojar 85-årige Sture Karlsson från sin balkong.

Han och frugan, Ann-Mari, har bott i området i 57 år. Det är på sin höjd lite musik i huset som har stört någon gång, eller några kvarglömda plagg i tvättstugan.
- Att ungdomar spelar högt eller så, det bryr vi oss inte i. Det är tyst vid tio i alla fall. Det är lugnt, fint och bra ordnat här, säger hustrun Ann-Mari Karlsson, 79, och fortsätter:
- Jag tvättar i tvättstugan och jag har aldrig stött på några tråkigheter. Kvarglömda saker kan det ligga i tvättmaskinen, men det spelar ingen roll. Då lägger vi de kvarglömda kläderna på en bänk i tvättstugan.
Konflikter löser man bäst genom samtal, tycker de. Jan Andersson tycker att man ska prata direkt med personen som man stör sig på. Han har själv gjort det vid ett tillfälle då en granne i 20-årsåldern hade fest med hög musik.
- Jag pratade direkt med honom och det var inget problem. Jag tror att man ska försöka prata direkt med personen så långt som möjligt. Det är ett mer rakt sätt. Är det väldigt återkommande, då får man gå vidare med det.

Carola Turtola håller med:
- Försök prata med den det gäller.
Ingen av dem tror dock att svensken är så rak att man går och ringer på grannens dörr hur enkelt som helst.
Carola Turtola tror att en bra gårdsmiljö hjälper till att skapa trivsel och att grannar lär känna varandra enklare.
- Det är lätt att knyta kontakter med grannarna genom barnen. Vi hade nog inte känt varandra annars.
Johanna Lambertz med dottern Tyra berättar om sitt tidigare studentboende där det var mycket liv och rörelse bland grannar. Ett irritationsmoment var grannar som stod ute på balkongerna och rökte.
- Men ju mer man känner varandra, desto mer tolerant är man.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!