Undvik tabbarna i återvinningen

Schampoflaskan blir en diskborste, tvättmedelspaketet en skokartong och syltburken en läskflaska. Svenskarna hör till världens flitigaste på källsortering. Men det gäller att göra rätt för att inte ställa till trubbel i återvinningsprocessen.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-05-01 07:42

Värmeljusbehållare
Aluminium är det material som det lönar sig mest att återvinna, så när värmeljuset brunnit ut ska den tomma aluminiumbehållaren läggas i metallåtervinningen. Solklart. Kruxet är att den lilla stålplattan som veken sitter fast i måste lossas först. Plattan läggs också i metallåtervinningen, men alltså separerad från behållaren. Metallsorteringen görs nämligen med magnet och eftersom stål är magnetiskt så följer aluminiumkoppen med om den lilla stålplattan sitter kvar. Och eftersom aluminium smälter vid en lägre temperatur än stål så brinner det upp och går till spillo.

Kuvert
Det är inte fönstren som är den största boven i dramat, utan limmet på kuverten. Limmet försvinner inte i återvinningsprocessen, utan bildar små hål som gör att papperet lätt går sönder när det rullas upp på stora rullar eller spänns i tryckeriernas valsar. Det här orsakar kostsamma produktionsstopp. Av samma skäl ska Post-it-lappar slängas i kärlen för brännbart.

Fel glas
Ett vanligt problem i glasinsamlingen är att folk slänger glas som inte är förpackningar. Annat glas, till exempel dricksglas, fönsterglas och kristallglas, kan innehålla metaller som förorenar det nya glaset. Om andelen föroreningar blir för hög kan det återvunna glaset inte användas till annat än fyllnadsmassa i vägar.
Glödlampor och lågenergilampor får absolut inte slängas i behållarna för glasförpackningar. De kan innehålla kvicksilver och annat farligt avfall.

Pappersförpackningar
Vik, tryck ihop och stampa. Ett miljöproblem med insamlingen av pappersförpackningar är att många inte plattar till förpackningarna innan de slänger dem. Då blir återvinningskärlen fort fulla och lastbilen som tömmer dem transporterar en massa luft.

Plastförpackningar
Släng dina tomma plastförpackningar löst i återvinningskärlet, inte i en knuten plastpåse. Sorteringen av schampoflaskor hit och plastpåsar dit sker maskinellt, men knutna plastpåsar måste slitas upp för hand vilket fördröjer sorteringen.

Kortfakta:

Plast som plast, eller?
Det finns goda skäl till att plastförpackningar samlas in separat och inte blandas med annat av plast. Dels innehåller förpackningar renare material, som inte innehåller så många olika sorters plast. Dels har förpackningar kort livslängd, eftersom de tillverkades nyligen har man koll på vad de innehåller.

Metall eller plast?
Är du osäker på om chipspåsen eller behållaren i vinboxen är av metall eller mjukplast? Knyckla ihop den. Om den vecklar upp sig igen är den av plast. Metall behåller den ihopknycklade formen.

Hur sorteras en juiceförpackning med plastkork?
Alla förpackningar som består av sammansatta material sorteras efter det viktmässigt dominerande materialslaget. Men korken skruvas av och läggs bland de hårda plastförpackningarna. En tumregel är att du aldrig ska behöva använda ett verktyg för att separera material.
I återvinningsprocessen blötläggs förpackningarna och då separeras hinnan av plast eller aluminium från pappersfibrerna. Plasten flyter upp till ytan och metallen sjunker.

Tänk förpackning, inte material!
I bostadsområdenas återvinningskärl samlas enbart olika typer av förpackningar in. Vill du återvinna annat material i plast, metall, glas eller papper så måste du lämna in det på en återvinningscentral.

På www.uppsalavatten.se finns en sorteringsguide för hushåll. På kommunernas hemsidor finns adresser till återvinningscentraler och miljöstationer.

Återvinning i siffror
800 000 ton förpackningar, nästan, återvinns i Sverige på ett år.
3 av 4 förpackningar återvinns.
4 av 5 tidningar återvinns.
1 varv runt jordklotet, så långt skulle raden av glasförpackningar räcka som samlas in under ett år i Sverige.
2 200 nya personbilar skulle stålet i kapsylerna räcka till varje år om alla i Sverige lämnade in alla sina kapsyler till återvinning.
8 500 småhus per år skulle den energi räcka till som vi sparade om alla aluminiumförpackningar i Sverige samlades in.
75 procent av hushållens avfall kan återvinnas i dag. För inte så länge sedan hamnade det mesta av hushållens avfall i den vanliga soppåsen.
@Brödtext:


Visste du att...
...Även förpackningar av mjukplast samlas in. De ska läggas i samma behållare som hårdplast.
...Vadderade kuvert sorteras som pappersförpackningar, övriga kuvert som brännbart hushållsavfall.
... Du får lämna kvar metallringen som blir kvar på vinägerflaskan av glas när korken skruvats av.
... En medicinkarta sorteras som plastförpackning. Den består till största delen av plast. Aluminiumet är bara ett tunt lager.
...Förpackningar som lämnas till återvinning ska vara torra och hyfsat rena eftersom det förbättrar arbetsmiljön vid hanteringen och underlättar återvinningsprocessen.
...Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppet med två kilo.
...Ett ton returpapper motsvarar 14 normalstora träd.

Så här mycket energi sparar vi
Genom att återvinna papper sparar vi drygt 60 procent energi jämfört med att tillverka papper av nya fibrer. Pappersfiber kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten.
Genom att återvinna glas sparar vi cirka 20 procent energi jämfört med att tillverka glas av ny råvara. Glas kan återvinnas hur många gånger som helst.
Även metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras. Vid omsmältning av insamlade stålförpackningar sparas 75 procent av energin som behövs för att framställa stål från järnmalm.
Vid återvinning av aluminium förbrukas bara fem procent jämfört med den energi som går åt vid nytillverkning. Aluminium är det material som är mest lönsamt att återvinna.

Det här händer med förpackningarna

Metallförpackningar
Stål och aluminium skiljs åt med hjälp av magneter. Metallerna smälts ned och används för tillverkning av nya produkter. Dina kapsyler kan bli järnvägsräls och armeringsjärn.

Papperspackningar
Förpackningarna packas i balar som skickas till pappersbruken där de blir nya förpackningar och ytterhöljen på gipsskivor.

Glasförpackningar
Det insamlade glaset pulvriseras eller krossas. Därefter skickas materialet vidare till glasbruken där det blir nytt glas eller isolering i våra hus. Efterfrågan på återvunnet ofärgat glas är stor.

Plastförpackningar
I sorteringen skiljs mjukplasten från hårdplasten genom att man blåser eller suger bort den. Plasten sorteras efter plastsort eftersom olika plaster har olika kemiska sammansättningar. Sedan säljs den som råvara till företag som tillverkar blomkrukor, plastförpackningar och annat. Ren och ofärgad plast kan bli en mängd nya plastprodukter.
Mjukplasten blir till största delen nya sopsäckar, bärkassar och kabelskydd. Återvinningen av hårdplast med blandad kvalitet och färg är mer begränsad, den kan till exempel bli plank eller pallklossar.Källor: Uppsala vatten och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!