Underhåll av utemöblerär en bortglömd tradition
Att tvätta bilen för att slippa rost är en självklarhet för de flesta. Men att tvätta och underhålla trädgårdsmöblerna är det lite si och så med.- I Sverige fanns länge en tradition av underhåll när man skötte om sina möbler. Den har nästan helt försvunnit, säger Ulf Brunne, lärare i möbelkonservering vid Malmstenskolan i Stockholm.
Nu åker trädgårdsmöblerna ut i trädgården igen. Den som var duktig i höstas och tvättade av dem innan vinterförvaringen har hjälpt dem till ett längre liv, men de flesta av oss sköt nog det till framtiden.
Moderna trädgårdsmöbler har blivit något av en förbrukningsvara. Delvis beror det på en attitydförändring, men också på att kvaliteten på material ofta är betydligt sämre än förr. Dessutom struntar vi i att underhålla möblerna.
-Det finns inga underhållsfria möbler. Däremot finns det möbler som inte går att underhålla på ett vettigt sätt och som är slut efter några år. Men man kan alltid förlänga den processen genom att hålla möblerna rena, säger Ulf Brunne, möbelkonservator och universitetslektor i möbelkonservering vid Carl Malmsten Centrum för Träteknik & Design.
-Jag köpte själv en trädgårdsmöbel för fyra år sedan som jag inte underhållit alls. Den är slut nu. Du vet hur det är med bagarns barn...
Lättare med äldre möbler
Till vardags undervisar Ulf Brunne i möbelkonservering, men då handlar det mestadels om antika inomhusmöbler. Enligt honom är det betydligt lättare att underhålla, restaurera och konservera möbler tillverkade före 1950. I mitten av 1900-talet kom moderna
färger och material som är svåra eller omöjliga att restaurera. Ungefär samtidigt förändrades också attityden till möbler. Och 60-talets slit och släng-filosofi är fortfarande rådande vad gäller våra trädgårdsmöbler.
Den som trots allt har en gammal målad trämöbel från förra sekelskiftet ståendes i redskapsboden kan ha en möbel av riktigt bra kvalitet, värd att lägga ner lite arbete på.
-Förr visste man att använda kärnvirke i möblerna. De håller oftast en helt annan kvalitet är dagens möbler, säger Ulf Brunne.
Gamla målade möbler underhåller man genom att tvätta rena, skrapa bort gammal lös färg, olja in eventuella trärena ytor och sedan måla igen.
-Man bör alltid använda samma färg som möbeln ursprungligen är målad med. Äldre trämöbler målades oftast med linoljefärg och det är den färg som håller bäst och är enklast att underhålla.
Stålunderrede rostar
Ulf Brunne visar hur färgen på en nytillverkad klassisk trädgårdsmöbel från Grythyttan redan har flagad färg, antagligen beroende på att möbeln sprutmålats med en modern färg.
Just den här modellen har också ett underrede i stål som kan behöva underhållas. Många av de gamla klassiska cafémöblerna har stålunderreden som är lackade, men om färgen inte är helt tät rostar det. Då gäller det att skrapa bort lös färg och rost, och måla med lämplig färg. Linoljefärgen fäster bra även på metall och var det man använde förr, men det finns även andra färger som fäster på stål.
Också gamla gjutjärnmöbler har blivit populära igen. Gjutjärnet hade sin storhet under senare delen av 1800-talet och var till en början alltid målat. Gamla möbler kan ha målats många gånger. Lös färg skrapar man bort och tvättar ordentligt rent innan man målar om.
Under 1920-talet kom nya gjutjärnsmöbler som skulle visa järnets råa yta, och även helt nytillverkade möbler trädgårdsurnor är ofta omålade. För att skydda dem från rost behandlar man dem med rå linolja blandat med terpentin. Rostangrepp på gjutjärn är dock mest ett estetiskt problem och blir sällan särskilt allvarliga.
Oljeobehandlat trä
Linolja eller annan träolja är nödvändigt för alla slags trärena möbler. I dag sälj mycket obehandlade eller oljade möbler i utländska träslag. Det gäller att inte luras att tro att alla exotiska eller mörka träslag håller god kvalitet.
- Köper man en helt obehandlad möbel måste man olja den minst tre eller fyra gånger första sommaren, och sen minst en gång per år. Det gäller att mätta träet så att det inte förmår att ta emot någon annan vätska, säger Ulf Brunne.
Ett av få träslag som kan tåla att stå ute helt utan oljebehandling är teak. Teaken innehåller mycket feta ämnen i sig själv som är vattenavstötande. Vill man ha teakens karaktäristiska gråa utseende, låter man bli att olja in den.
Ulf Brunne varnar dock för att det säljs en hel del "teakmöbler" som inte är äkta teak, utan bara teakliknande. Dessa har inte alls samma motståndskraft mot röta som de äkta, utan behöver oljas för att hålla.
Tvätta plast
Moderna material som plast, gummi, konstrotting och andra plastmaterial går inte att underhålla på annat sätt än att tvätta dem rena då och då.
-Smuts påskyndar alltid åldringsprocessen på alla material, så det lönar sig att tvätta av plastmöblerna också.
-Vi tvättar ju bilen då och då inte bara för syns skull, utan för att slippa rost. Det är samma sak som gäller för möbler.
Har man en plastmöbel man är väldigt rädd om kan man skydda ytan med polervax avsedd för plastbåtar. En vax som dock inte ska användas på inomhusmöbler!
På senare år har även betong blivit ett populärt material till trädgårdsmöbler. Betong är tåligt, men håller också bättre om det underhålls med lite olja då och då. Det finns särskilda klinker- och stenoljor att använda till betongen.
Den rosade linoljan
är inte nödvändigtvis den bästa för betong, eftersom linolja har en tendens att gulna en aning. Vill man inte det är det bättre att använda en annan klinkerolja.
De få minuter det tar att olja in en trä eller betongmöbel har man definitiv igen. Minutrarna kan bli flera års längre livslängd för trädgårdsmöbeln.
FAKTA
Så underhåller du de olika materialen:
Målat trä: Tvätta rent med såpvatten eller annat rengöringsmedel. Skrapa bort lös färg, slipa och måla om. Olja in eventuella trärena ytor som kommer fram när du skrapar. Använd samma slags färg som möbeln ursprungligen målats med.
Obehandlat/oljat trä: Var flitig med oljan! En obehandlad möbel måste oljas minst tre, eller fyra gånger första sommaren, därefter minst en gång per år. Är man lat kan man slarva lite med tvätten innan, eftersom oljan letar sig ner i träet ändå...
Plast, gummi, konstrotting: Tvätta rent då och då! Plastmöbler har ett begränsat liv, men vill man ändå förlänga det kan man skydda en plastyta med lite båtvax.
Stål: Slipa bort flagande färg och rostfläckar, måla om. Är stålet inte rosting tvättar man bara av det.
Gjutjärn: Tvätta av, skrapa bort lös färg och rostangrepp. Måla om. Omålat gjutjärn rostskyddar man med rå linolja blandat med terpentin.
Aluminium: Tvätta av, är möbeln målad kan man behöva bättra på färgen.
Betong: Tvätta av med stensåpa. Olja in med sten- eller klinkerolja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!