- Det har vuxit sedan sist och det är ju bra. Jag brukar titta på håll för att se trädets form, och inte dyka in i detaljerna på en gång. Då kan man se om trädet har några fel eller skavanker, säger hon.
Ingrid Strid är i trädgården hos sin vän Helena Bengtsson i Stenhagen för att hjälpa henne beskära ett träd. Hon är ingen expert på området, men har ett stort intresse, och har gått kurser genom Studiefrämjandet.
På våren beskär man fruktträden för att stimulera tillväxten. Då är cellaktiviteten i gång och sårläkningen går snabbare. Dessutom är infektionsrisken för svampsjukdomen fruktträdskräfta liten. Med en sekatör i handen granskar Ingrid Strid trädet och pekar på grenar som hon tycker borde kapas. En gren är böjd nedåt och två andra växer för nära varandra.
- Den här kanske ni borde ta bort för den kommer att vara i vägen för gräsklipparen. Fast ni kanske vill spara den som klättergren? frågar Ingrid Strid, och pekar på en gren som växer nära marken.
Eftersom trädet är litet använder hon ingen såg utan bara sekatörer.
- Man ska inte göra vågräta snitt för då kan vatten ligga kvar och det kan börja ruttna. Det är också viktigt att komma nära så att trädet har en chans att läka såret. Klipper man för långt ut kan det bli röta i stumpen, berättar Ingrid Strid.
Hon tycker att det är lättare att arbeta med ett litet träd för då kan man åtgärda felen direkt.
- Då har det inte hunnit bli så mycket fel heller, men det är roligare med stora träd. Då får man klättra och det är en större utmaning konstnärligt.
De flesta som har trädgård har inte gått några kurser och saknar kunskap om hur grenarna ska kapas. Då kan det vara bättre att inte klippa alls.
- Många skär bara lite i trädet men gör man fel kan man förkorta livslängden. Beskär inte om du inte vet varför du gör det, säger Rikard Blomberg, trädgårdsingenjör på Ulva trädgård i Uppsala.
Om grenar korsar varandra eller kronan blir för tät kan barken skavas av och trädet angripas av sjukdomar. När man tar bort grenar bildar trädet nya kraftiga skott för att ersätta de borttagna partierna. Vid rätt gallring får grenarna som blir kvar mer kraft att bära färre men bättre frukter.
- Man måste avgöra från fall till fall vad som behöver göras. Det man vill uppnå är en krona som har gott om frukt och som inte är för tät, säger Rikard Blomberg.
Ingrid Strid har friserat klart det lilla trädet på en halvtimma. I påsk väntar de större utmaningarna på lantstället utanför Södertälje.