Trenden som ger ro

Nätta korsstygn, inslag av grov näver, lapptäcksmönstrat och virkade kanter. Plötsligt ser vi de länge ratade hemslöjdsinslagen komma smygande tillbaka som detaljer i heminredningen. Somligt är hemgjort, annat egenhändigt köpt.— Folk hittar ro genom handarbete, i stället för att hetsa runt och köpa allt nytt, tror Louise Sareld, hängiven hemmaslöjdare.

Louise Sareld köper ofta material till sina handarbeten på loppis.

Louise Sareld köper ofta material till sina handarbeten på loppis.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2006-01-08 12:02
Hemma hos Louise Sareld i Marielund ligger ull och väntar på att bli tovad. Den blir till filtar, tofflor och stora sjok som hon använder som tyg och sedan klipper och syr saker av.
Hon gillar att snabbt se resultat och därför passar tovning bra. Då kan hon producera mycket på kort tid.
Det är lite av handarbetets högborg där hemma. Symaskinen står alltid framme. Just nu är projektet att sy små påsar till att förvara allt möjligt i.
— Jag köper ofta på mig saker som band, grytlappar och virkade dukar på loppis. Sedan syr jag kanske kuddar av det ­— eller syr på de små virkade dukarna på kuddfodral och banden på lampskärmar.

Handarbetet beskriver hon som en form av meditation.
— Jag tror att det har blivit populärt att handarbeta främst för att folk tar sig allt mer tid att hitta ro, hellre än att hetsa runt och köpa allt nytt. Det är rofyllt och ger tid att bara tänka på livet. Man måste bara varva ned när man håller på.
Hennes stora handarbetsdröm är att göra ett sånt där fantastiskt lapptäcke någon gång. Hon samlar på lapptäcken och har en idé om att sy ihop flera små till ett stort. Att göra ett eget lapptäcke tar tid.
— Det går ju att göra på många sätt. Vissa är enkla rutor som följer varandra — bra att börja med om man är sugen på att handarbeta. Andra lappar bildar vackra mönster i täcket. Vackrast lapptäcken av alla gör Kaffe Fassett.
Stickning har hon nästan glömt bort hur man gör, för det var länge sedan hon syslade med det. Men nu i år har hon tänkt att hon ska börja igen, i liten skala med att sticka och virka detaljer som man sedan kan fästa på annat.
— Man kan börja sticka småsaker för att få in rytmen. Så kan man ge sig på nåt större sen!

Hemslöjdstrenden tror Louise Sareld kommer sig av att vi vill ha det mer ombonat hemma, efter perioder då det har varit kyligt inrett i våra hem. "Fågelbokänsla", kallar hon det vi söker uppnå, att få boa in oss. Och där kommer handarbetet in.
— Förr handarbetade man eftersom det var ett måste för många för att få saker till hemmet. I dag handarbetar vi för att vi har ett behov av att känna att vi lever på riktigt. Det är roligare att ha saker som man har gjort själv.
Att väva är också något hon skulle vilja börja med, helst med egen vävstol hemma. Hon kan höra det där rogivande dunket, "som musik", beskriver hon det.
— Jag gillar att göra saker man kan använda. Små virkade dukar skulle jag visserligen kunna göra, men aldrig använda under vaser och så, som man brukar. Däremot skulle jag kunna sy på dem på tröjor.
Från att nästan ha varit bespottat går nu alltså näver, spets och virkat till att bli trendigt. Men hur mycket kan man ha framme av det, utan att behöva bekymra sig för "sommarstugevibbar"? Otroligt mycket, enligt Louise.
— Allt hänger på hur man kombinerar det. Har man en ganska modern soffa kan man mycket väl ha en massa lapptäckskuddar i den. Men jag tror inte på en allmoge- och furustil ihop med detta. Däremot kanske ihop med ett modernt högblankt lackat allmogebord, säger Louise och ser lyrisk ut vid tanken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!