Torkan tär på växterna
Sommaren har startat med värme och torka vilket medför bekymmer och ger skadegörare chansen. På grund av värmen blommar det ovanligt tidigt och man får hjälpa växterna med extra vattning.
Foto: Inger Palmstierna
Hur vackert det än är med en tidig blomning tar den fort slut i värmen. För att växterna skall orka fortsätta blomma och grönska behövs både vatten och näring. När det är så varmt räcker en skvätt regn på 4-5 millimeter bara till för att damma av växterna, inte som vattning. Därför bör man vattna nu även om det skulle komma regn, det behövs minst 20-30 millimeter regn per vecka för att man skall slippa vattna.
Vattningen är viktig, får växterna inte vatten kommer både blomknopp och fruktkart att falla till marken. Särskilt nyplanterade växter, satta under höst eller vår, små ettåriga plantor samt de växter man vill ska blomma eller ge frukt behöver vattnas. Gräsmattan eller en uppvuxen björk behöver man inte vattna men fruktträd med kart och klematis som står i fullt flor behöver också vatten för att fortsätta pryda sin plats.
Vattna generöst, 20-30 liter vatten per kvadratmeter varje vecka. Om det regnar kan man passa på och vattna samtidigt med regnet. Vattna helst med droppslang, fuktslang eller porslang som ligger på marken i rabatten. När marken är torr har den svårt att suga upp mycket vatten på en gång. Den är som en torr trasa som inte kan torka upp vatten förrän man fuktat den. När det regnar är jorden redan fuktig och kan suga upp bättre. Till större ytor som buskage och grönsaksland kan man använda en vattenspridare men gör det när det är vindstilla, annars försvinner mycket vatten till ingen nytta.
Att spruta med en duschpistol på jorden gör mer skada än nytta. Det är en hård stråle och mycket vatten under en kort stund, det hinner inte sugas upp av jorden utan rinner oftast åt sidan. Däremot är duschpistolen riktigt bra till att spola bort bladlöss som redan sitter på massor av plantor. Stormhatt, rosor och vinbär är helt lusiga, till och med kinesisk gräslök har de givit sig på. Spruta hårt och mycket med vatten, både på bladens ovan- och undersida.
Bladlössen kan man också bekämpa med växtvårdsmedel men inte i solsken. Även om medlen är ofarliga kan det ge brännskador på plantan. Växtvårdsmedlet måste träffa insekten för att det skall ha någon verkan.
När det är torrt lider växterna inte bara av torkan utan också av näringsbrist. De tar upp sin näring genom rötterna och näringen måste vara löst i vatten för att de skall kunna suga i sig den. Om rosor inte får tillräckligt med näring blir bladen gula, de drabbas lättare av svartfläcksjuka eller mjöldagg, blomknopparna utvecklas inte och bladlössen kommer i stor mängd.
Passa på att sprida gödsel när man vattnar och när det regnar så har man bäst effekt av gödseln. Chrysan är ett långtidsverkande naturgödsel som kan användas till de flesta växter i trädgården och krattas ner i ytjorden när jorden är fuktig.
Fotnot: Den svarta slangen som man lägger i till exempel häcken säljs av Gardena på de flesta trädgårdsaffärer. Vattenspridaren på den stora bilden säljs bland annat av: Fyrislunds Trädgård i Uppsala, Stuvsta Handelsträdgård i Huddinge, Brunnsvikens Trädgård i Solna, Skälby Blomstercentrum i Järfälla, Gustavshills i Färentuna och Lidingö Trädgårdscentrum
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!