Tomtens slemmiga hjälpredor

Sniglar och snäckor är ovälkomna i många trädgårdar. Men det är egentligen bara mördarsnigeln som orsakar skada och behöver bekämpas. De flesta andra är harmlösa och till och med nyttiga.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-06-05 17:44
På natten krälar sniglarna och snäckorna fram ur sina gömslen. Ljudlöst tar de sig fram över trädgårdens vegetation och raspar i sig maten med sin sträva tunga. På dagen är de svårare att få syn på, särskilt om det är varmt och torrt. Men Joakim Carlsson Tysk, trädgårdsmästare i Botaniska trädgården, vet var de brukar hålla till. Favoritplatsen är det skuggiga fuktiga området nära komposten. Där brukar det finnas mördarsniglar och vinbergssnäckor.
- Vinbergssnäckorna är de vanligaste här i Botaniska trädgården. De kastar jag undan och mördarsniglarna klyver jag snabbt med en spade, säger han.

I en vanlig trädgård finns ofta tiotusentals sniglar och snäckor.
- Om man har en fin trädgård på 2000 kvadratmeter kan man plocka 300 mördarsniglar om dagen. Det räcker inte för att få bort dem men det kan hålla dem i schack, säger Torsten Nordander, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum.
Mördarsnigeln, eller den Spanska skogsnigeln som den också heter, har med sin aggressiva glupskhet smutsat ner sniglarnas rykte. Den förökar sig snabbt och anses dessutom vara särskilt mordisk då den äter individer av sin egen art. Men detta är mördarsnigeln inte ensam om.
- Alla stora sniglar äter varandra. Men de sitter inte och knaprar på varandra hur som helst bara för att de kommer nära en annan snigel. Det är skadade individer som äts upp, säger Torsten Nordander.

Problemet med mördarsnigeln är också att den inte har några naturliga fiender. Skalbaggar, rovsnäckor, igelkottar, grävlingar och fåglar som annars har sniglar på menyn brukar rata mördarsnigeln.
- Mördarsnigelns tjocka, slem gör den svåra att äta. Jag märker själv när jag har gått här och plockat mördarsniglar att mina handskar är alldeles klibbiga och kletiga efter en stund, säger Joakim Carlsson Tysk.
Andra sniglar och snäckor orsakar sällan någon skada i trägården även om de äter växter. Tvärtom är de nyttiga då de bidrar till mullbildningen. Därför kan de gott få leva, tycker Torsten Nordander.
- Men det kan hända att man tycker sniglar är obehagliga även om de inte orsakar skada. Pantersnigeln kan bli 20 centimeter lång och har man många sådana i en trädgård kan man uppleva att de är i vägen och därför vill bli av med dem, säger han.




FAKTA

Så skiljer du dem åt


Vinbergssnäcka
Vår största art. Det matta grå eller gulbruna huset kan bli mer än 4 cm brett och högt. Vinbergssnäckan kan bli upp emot 25 år gammal. Den odlas för att ätas. En utbredd missuppfattning är att vinbergssnäckan konkurrerar ut mördarsnigeln och äter upp dess ägg. Men det förhåller sig i stället tvärtom.

Trädgårdssnäcka
Skalets grundfärg är glänsande gul eller brun och längsmed spiralen löper mörkare band. Färgteckningen är en anpassning till växtligheten och skydd mot trastar. Huset blir 1,5-2,5 cm brett.

Spansk skogssnigel (mördarsnigel)
Färgen är oftast mörkt brunröd. Den blir 8-13 cm lång och äter allt i trädgården. Alla sniglar är hermafroditer, alltså både hanar och honor på en gång, men den spanska skogssnigeln kan dessutom befrukta sig själv. Den förökar sig snabbt, lägger ca 400 ägg åt gången.

Pantersnigel
Ofta är den tydligt fläckmönstrad i svart-grått-vitt. Den blir upp till 20 cm lång. Normalt orsakar inte pantersnigeln några skador utan är ett nyttodjur då den gärna äter ruttnande växtmaterial.


FAKTA
KÄNSLIGA FÖR TORKA
Sniglar är mycket känsliga för uttorkning. Långa perioder av regn och hög temperatur gynnar dem.
År 2007 anses i vissa områden vara det snigelrikaste året hittills.
Om 2008 blir ett rikt snigelår beror på nederbördsmängden. Den milda vintern gav sniglarna en god start men den torra våren har varit negativ för dem.
Enligt ett forskningsinstitut i Schweiz kan man locka fram trädgårdens sniglar om man ställer ut ett fat med en blöt blandning av hund- eller kattfoderpellets, vetekli och öl.

Bekämpning av mördarsnigeln
? Plocka bort sniglarna kontinuerligt varje morgon och kväll och avliva dem.
? Gillra fällor. Fixa miljöer som sniglarna dras till (brädor, plastsäckar mm) och vittja dagligen dessa ställen.
? Lägg ut rutten frukt, hundmat, döda sniglar mm på insamlingsplatserna så lockar du ännu fler.
? Ölfällor. Fat med öl lockar sniglarna.
? Döda sniglarna snabbt genom att klippa/hugga av dem strax bakom huvudet, inte mitt på. Man kan också stoppa dem i frysen eller koka dem. Plåga inte ihjäl dem genom att strö på salt, kalk eller ättika.
Källa: Göteborgs naturhistoriska museum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!